Zeleninový vývar
Ingredience
- 1 lžíce olivového oleje
- 300 g mrkve
- 200 g celeru
- 300 g petržele
- 1 cibule
- 2 stroužků česneku
- 2 bobkové listy
- 3 kuliček nového koření
- 6 kuliček pepře
- snítka libečku, petrželky a celerové natě
- sůl
- 1,5 litry vody
Postup
- Kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) a cibuli očistěte a nakrájejte na větší kusy. Česnek oloupejte.
- V hrnci rozehřejte olej, přidejte všechnu zeleninu kromě česneku a restujte cca 5-10 minut, aby se zelenina lehce opekla.
- K orestované zelenině přidejte bobkový list, kuličky nového koření a pepře. Zalijte 4 litry studené vody a přidejte sůl.
- Přiveďte k varu a poté přidejte prolisovaný česnek a bylinky (libeček, petrželku, celerovou nať).
- Plamen stáhněte na minimum, hrnec přikryjte pokličkou a nechte vývar táhnout (bez prudkého varu) minimálně 2 hodiny, ideálně 3-4 hodiny.
- Hotový vývar sceďte přes jemné síto nebo plátýnko.
- Vývar můžete ihned použít, uložit do lednice na pozdější použití nebo zamrazit.