Zeleninový vývar

Zeleninový vývar

Ingredience

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 300 g mrkve
  • 200 g celeru
  • 300 g petržele
  • 1 cibule
  • 2 stroužků česneku
  • 2 bobkové listy
  • 3 kuliček nového koření
  • 6 kuliček pepře
  • snítka libečku, petrželky a celerové natě
  • sůl
  • 1,5 litry vody

Postup

  1. Kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) a cibuli očistěte a nakrájejte na větší kusy. Česnek oloupejte.
  2. V hrnci rozehřejte olej, přidejte všechnu zeleninu kromě česneku a restujte cca 5-10 minut, aby se zelenina lehce opekla.
  3. K orestované zelenině přidejte bobkový list, kuličky nového koření a pepře. Zalijte 4 litry studené vody a přidejte sůl.
  4. Přiveďte k varu a poté přidejte prolisovaný česnek a bylinky (libeček, petrželku, celerovou nať).
  5. Plamen stáhněte na minimum, hrnec přikryjte pokličkou a nechte vývar táhnout (bez prudkého varu) minimálně 2 hodiny, ideálně 3-4 hodiny.
  6. Hotový vývar sceďte přes jemné síto nebo plátýnko.
  7. Vývar můžete ihned použít, uložit do lednice na pozdější použití nebo zamrazit.
Původní recept: https://jimezdrave.cz/recepty/podle-kategorie/polevky/zeleninovy-vyvar-zakladni-recept-1157/