Zeleninové placičky

Zeleninové placičky

Na placičky:

  • 50 g čerstvé strouhanky nebo 40 g suché strouhanky
  • 200 g čerstvé nebo vařené a vychladlé zeleniny
  • 1 malá cibule
  • 50-70 g sýra (lze vynechat) např. cheddar
  • 1 velké vejce
  • 1/2 lžičky soli (2-3 g)
  • bylinky a koření podle chuti

Na dip:

  • 250g zakysané smetany
  • sůl, pepř
  • olivový olej

Postup:

  1. Troubu začněte předehřívat na 200 stupňů.
  2. Pokud děláte čerstvou strouhanku, nejprve v robotu rozmixujte měkké pečivo na strouhanku a vysypte ji stranou.
  3. Do robota vložte zeleninu překrájenou na kousky, sýr a společně rozsekejte nahrubo. Pokud nemáte kuchyňského robota se sekacím nástavcem, zeleninu i sýr nastrouhejte na struhadle – můžete část nastrouhat na jemném struhadle a část na hrubém.
  4. K rozmixované zelenině přidejte sůl, vejce a strouhanku a krátce promíchejte, aby se vše spojilo.
  5. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Vmíchejte ji společně s bylinkami a kořením k připravené zeleninové směsi.
  6. Plech vyložte papírem na pečení a ze směsi rukama vytvarujte menší válečky nebo placičky velikosti dlaně. Pokud chcete, aby se placičky rychleji a lépe zapekly, jemně je na povrchu potřete rostlinným olejem.
  7. Placičky vložte do horké trouby a pečte 10 minut. Po uplynutí této doby je obraťte horní stranou nahoru a ještě 10 minut dopékejte, až zezlátnou po obou stranách.
  8. Podávejte teplé, vlažné i studené, vždy však s omáčkou na namáčení. Bohatě stačí zakysaná smetana jemně ochucená solí a pepřem a promíchaná s trochou olivového oleje.

bylinky pro syrovou zeleninu:

květák: muškátový oříšek, kari, máta, pepř cuketa: bazalka, petrželka, pepř, tymián chřest: kopr, pažitka, česnek, kerblík, hořčice, petrželka brokolice: chili, hořčice, hořčičná semínka, oregano, tymián růžičková kapusta: petrželka, pepř, tymián kapusta: kmín, zázvor, jalovec, hořčice, pepř, tymián kedlubna: kopr, hořčice, hořčičná semínka, sojová omáčka hrášek: bazalka, pažitka, kerblík, zázvor, máta, petrželka, pepř, tymián

bylinky pro vařenou nebo pečenou zeleninu:

řepa: kmín, anýz, fenykl, bazalka, pažitka, kerblík, kopr, křen, hořčice, citrusová kůra, vlašské ořechy mrkev: kerblík, chili, skořice, kmín, římský kmín, kopr, zázvor, máta, petrželka, tymián celer: kerblík, pažitka, lískové oříšky, hořčice, kapary, lanýžový olej petržel, pastinák: pažitka, kari, zázvor, muškátový oříšek, šalvěj, pepř, tymián dýně: skořice, nové koření, hřebíček, zázvor, muškátový oříšek, šalvěj, pepř, citrusová kůra