Zeleninové Lasagne podle Marco Pierre White
PŘÍPRAVA: 15 MINUT, VAŘENÍ: 100 MINUT / PRO 6 OSOB
Ingredience:
Na plátky celeru:
- 1 celer
- 1½ citronu
- Mořská sůl
Na bešamelovou omáčku:
- 75 g nesoleného másla
- 50 g hladké mouky
- 500 ml plnotučného mléka
- Špetka muškátového oříšku
- 50 ml smetany ke šlehání
- 1 bobkový list
Na ragú:
- 4 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 cibule, oloupaná a nastrouhaná
- 2 stroužky česneku, oloupané a nastrouhané
- 2 středně velké mrkve, jemně nakrájené na kostičky
- 200 g celeru, oloupaného a jemně nakrájeného na kostičky
- 1 stonek celeru, jemně nakrájený na kostičky
- 1 květák, pouze růžičky, jemně nakrájené na kostičky
- 3 snítky tymiánu
- 2 bobkové listy
- Mořská sůl
- Mletý bílý pepř
- 500 ml rajčatové omáčky (viz recept na rajčatovou omáčku, nebo použijte kupované passata)
- 100 g italského vegetariánského sýra, parmazánového typu, strouhaného
Postup přípravy:
Příprava celeru na plátky lasagní:
- Ořízněte a zlikvidujte kořeny z celeru a celer oloupejte, přičemž zachovejte jeho tvar.
- Celer potřete citronem, aby se zabránilo změně barvy.
- Přiveďte velký hrnec vody k mírnému varu.
- Vložte celer do pečícího sáčku (nebo vakuově uzavřeného sáčku či fólie na potraviny; viz poznámka k sous vide).
- Přidejte špetku nebo dvě soli a poté sáček uzavřete.
- Uzavřený celer vložte do hrnce s vodou a pošírujte 75 minut.
- Snažte se udržovat teplotu vody těsně pod bodem varu (asi 95 °C).
- Po vyjmutí z hrnce nechte uzavřený celer vychladnout, než jej vyjmete z sáčku.
- Šťávu si uschovejte, protože ji budete potřebovat na přípravu omáčky.
Příprava bešamelové omáčky:
- V hrnci na středním plameni rozpusťte máslo, přidejte mouku a 3-4 minuty šlehejte.
- Přilijte mléko a pokračujte ve šlehání. Do omáčky nastrouhejte trochu muškátového oříšku - podle vaší chuti.
- Přilijte smetanu a přidejte bobkový list, osolte a opepřete bílým pepřem.
- Na mírném ohni za stálého míchání metličkou vařte 10-15 minut. Odložte stranou.
Příprava ragú:
- Ve velké zapékací misce rozehřejte na středně vysokém plameni olivový olej a přidejte cibuli a česnek.
- Rozetřete je po dně misky, aby se rovnoměrně a rychle uvařily.
- Přidejte nakrájenou mrkev, celer, květák, tymián a bobkové listy a dobře promíchejte.
- Osolte a opepřete a pokračujte ve vaření, aby se z zeleniny odpařil vodní obsah.
- Přidejte rajčatovou omáčku a pokračujte ve vaření, dokud se ragú nezredukuje, ale zachová si texturu zeleniny - nenechte ji rozpadnout a změknout.
- Vyjměte tymián a bobkové listy a ragú dejte stranou.
Sestavení lasagní:
- Předehřejte troubu na 160 °C/140 °C horkovzduch/plynový stupeň 3.
- Pošírovaný celer nakrájejte na tenké plátky o šířce a tloušťce plátků lasagní.
- Zapékací misku potřete olejem. Na dno misky rozetřete vrstvu ragú a na ni položte plátky celeru.
- Na celer naneste bešamelovou omáčku a posypte strouhaným sýrem.
- Přidejte další vrstvu ragú a naneste na ni další bešamelovou omáčku, poté vrstvu celeru.
- Pokračujte v budování vrstev a nakonec přidejte vrstvu plátků celeru.
- Mírně přitlačte, aby se vše v zapékací misce stlačilo.
- Osolte a opepřete, na povrch lasagní naneste bešamelovou omáčku a posypte zbytkem strouhaného sýra.
- Pečte asi 30 minut, na závěr posypte trochou soli a podávejte.