Zeleninové Lasagne podle Marco Pierre White

Zeleninové Lasagne podle Marco Pierre White

PŘÍPRAVA: 15 MINUT, VAŘENÍ: 100 MINUT / PRO 6 OSOB

Ingredience:

Na plátky celeru:

  • 1 celer
  • 1½ citronu
  • Mořská sůl

Na bešamelovou omáčku:

  • 75 g nesoleného másla
  • 50 g hladké mouky
  • 500 ml plnotučného mléka
  • Špetka muškátového oříšku
  • 50 ml smetany ke šlehání
  • 1 bobkový list

Na ragú:

  • 4 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 cibule, oloupaná a nastrouhaná
  • 2 stroužky česneku, oloupané a nastrouhané
  • 2 středně velké mrkve, jemně nakrájené na kostičky
  • 200 g celeru, oloupaného a jemně nakrájeného na kostičky
  • 1 stonek celeru, jemně nakrájený na kostičky
  • 1 květák, pouze růžičky, jemně nakrájené na kostičky
  • 3 snítky tymiánu
  • 2 bobkové listy
  • Mořská sůl
  • Mletý bílý pepř
  • 500 ml rajčatové omáčky (viz recept na rajčatovou omáčku, nebo použijte kupované passata)
  • 100 g italského vegetariánského sýra, parmazánového typu, strouhaného

Postup přípravy:

Příprava celeru na plátky lasagní:

  1. Ořízněte a zlikvidujte kořeny z celeru a celer oloupejte, přičemž zachovejte jeho tvar.
  2. Celer potřete citronem, aby se zabránilo změně barvy.
  3. Přiveďte velký hrnec vody k mírnému varu.
  4. Vložte celer do pečícího sáčku (nebo vakuově uzavřeného sáčku či fólie na potraviny; viz poznámka k sous vide).
  5. Přidejte špetku nebo dvě soli a poté sáček uzavřete.
  6. Uzavřený celer vložte do hrnce s vodou a pošírujte 75 minut.
  7. Snažte se udržovat teplotu vody těsně pod bodem varu (asi 95 °C).
  8. Po vyjmutí z hrnce nechte uzavřený celer vychladnout, než jej vyjmete z sáčku.
  9. Šťávu si uschovejte, protože ji budete potřebovat na přípravu omáčky.

Příprava bešamelové omáčky:

  1. V hrnci na středním plameni rozpusťte máslo, přidejte mouku a 3-4 minuty šlehejte.
  2. Přilijte mléko a pokračujte ve šlehání. Do omáčky nastrouhejte trochu muškátového oříšku - podle vaší chuti.
  3. Přilijte smetanu a přidejte bobkový list, osolte a opepřete bílým pepřem.
  4. Na mírném ohni za stálého míchání metličkou vařte 10-15 minut. Odložte stranou.

Příprava ragú:

  1. Ve velké zapékací misce rozehřejte na středně vysokém plameni olivový olej a přidejte cibuli a česnek.
  2. Rozetřete je po dně misky, aby se rovnoměrně a rychle uvařily.
  3. Přidejte nakrájenou mrkev, celer, květák, tymián a bobkové listy a dobře promíchejte.
  4. Osolte a opepřete a pokračujte ve vaření, aby se z zeleniny odpařil vodní obsah.
  5. Přidejte rajčatovou omáčku a pokračujte ve vaření, dokud se ragú nezredukuje, ale zachová si texturu zeleniny - nenechte ji rozpadnout a změknout.
  6. Vyjměte tymián a bobkové listy a ragú dejte stranou.

Sestavení lasagní:

  1. Předehřejte troubu na 160 °C/140 °C horkovzduch/plynový stupeň 3.
  2. Pošírovaný celer nakrájejte na tenké plátky o šířce a tloušťce plátků lasagní.
  3. Zapékací misku potřete olejem. Na dno misky rozetřete vrstvu ragú a na ni položte plátky celeru.
  4. Na celer naneste bešamelovou omáčku a posypte strouhaným sýrem.
  5. Přidejte další vrstvu ragú a naneste na ni další bešamelovou omáčku, poté vrstvu celeru.
  6. Pokračujte v budování vrstev a nakonec přidejte vrstvu plátků celeru.
  7. Mírně přitlačte, aby se vše v zapékací misce stlačilo.
  8. Osolte a opepřete, na povrch lasagní naneste bešamelovou omáčku a posypte zbytkem strouhaného sýra.
  9. Pečte asi 30 minut, na závěr posypte trochou soli a podávejte.
Původní recept: https://www.youtube.com/watch?v=7guHXN_p2Ak