Zapečený lilek s rajčaty
Ingredience
- 1 větší cibule
- hrst čerstvé bazalky
- 3 stroužky česneku
- 1 větší lilek (cca 500 g)
- 2 konzervy loupaných krájených rajčat (800 g)
- olivový olej
- mletý černý pepř
- sůl
- 100 g parmazánu
- bílé pečivo k podávání
Postup
-
Cibuli oloupu a nakrájím nadrobno. Česnek nakrájím na tenké plátky. Lilky očistím a nakrájím na tenká kolečka, bazalku nasekám. Parmazán nastrouhám najemno.
-
V hrnci rozehřeju olivový olej, přisypu cibuli a pochvíli i česnek a restuji. Pak přiliju rajčata i s nálevem, zmírním plamen, osolím, opepřím a přisypu bazalku. Zakryju hrnec poklicí a velmi zvolna dusím asi 15 minut.
-
Mezitím si na pánvi nasucho opeču z obou stran plátky lilku.
-
Rozehřeju si troubu na 180°C.
-
V pekáči nebo v zapékací misce naliju na dno třetinu rajčatové směsi, pokladu třetinou lilků a zasypu třetinou parmazánu. Vše ještě dvakrát zopakuji, končím poslední vrstvou sýra. Pekáč vložím do trouby a peču asi 30 minut.
-
Podávám s bílým pečivem.