Vepřové výpečky

Vepřové výpečky

  • 650 g vepřového boku nebo krkovice bez kosti
  • 3 stroužky česneku
  • 1 velká cibule
  • 1 zarovnaná lžička soli
  • čerstvě mletý černý pepř
  1. Maso opláchněte, osušte papírovými utěrkami a nakrájejte na kostky o velikosti 3-4 cm. Cibuli oloupejte a nakrájejte nahrubo, česnek taky zbavte slupky a rozkrájejte na tenké plátky. Maso vhoďte do pekáčku a následně promíchejte s cibulí, česnekem, solí a pepřem.
  2. Pekáček těsně zakryjte alobalem nebo poklicí a vložte do trouby. Zapněte ji na 120 stupňů (s předehříváním se trápit nemusíte) a pečte bez jakékoli pozornosti 2 hodiny. Pokud pečete bůček a nikoli krkovici, klidně si ještě 30 minut přidejte, pokud máte pocit, že by se sádla mohlo při prodloužení vypéct ještě trochu víc.
  3. Pekáček vyjměte z trouby, odstraňte alobal a obsah pekáčku jemně promíchejte. Vraťte do trouby, tentokrát už nezakryté, zvyšte teplotu na 200 stupňů a pečte dalších 40-45 minut, dokud se všechna tekutina v pekáčku neodpaří až na tuk a maso nezíská opečenou barvu. Důrazně připománám, nezapomínejte v téhle fázi maso aspoň třikrát promíchat, zejména ke konci. Nereptejte a věnujte mu péči, vrátí se vám to v chuti. Tím, že vše pečete zprudka a nezakryté, dáváte vepřovému maximální prostor získat zajímavou, silnou, vypečenou chuť.