Vegetariánská moussaka
Ingredience
- 3 brambory
- 1 bílá cibule
- 1 lilek
- 1 cuketa
- 3 lžíce olivového oleje
- 3 snítky čerstvého tymiánu (nebo sušený tymián)
- sůl, pepř
- máslo na vymazání zapékací formy
Čočková náplň:
- 125ml smetany (může být i sójová)
- 125g čočky
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 stroužek česneku, prolisovaný
- 1 lžička cukru
- 1/2 lžičky mletého nebo nadrceného hřebíčku
- 1 lžička skořice
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1/2l zeleninového vývaru
- 1 konzerva (400g) sekaných rajčat
Béchamelová omáčka:
- 80g másla
- 80g hladké mouky
- 500ml mléka
- sůl, pepř
- muškátový oříšek
- 5 lžic lahůdkového droždí
Na přílohu - VOLITELNÉ:
- čerstvé pečivo
- rajčata
- okurka
- petrželka
- máta
- sůl, pepř
- citronová šťáva
- bílý ocet nebo aceto balzamico
Postup
-
Namočím si čočku - minimálně 1 hodinu předem, ale klidně i den předem (bude se pak vařit kratší dobu).
-
Předehřeju si troubu na 200°C (horký vzduch). Zapékací formu si vymažu máslem.
-
Nakrájím si brambory a cibuli na velmi tenké plátky. Dám je do mísy, kam přidám lžíci oleje, lístky z 1 snítky tymiánu, sůl a pepř. Vše promíchám a dám na dno zapékací formy. Peču v troubě 20 minut.
-
Mezi tím se nakrájím na plátky lilek. Opět ho dám do mísy, přidám lžíci oleje, lístky z 1 snítky tymiánu, sůl a pepř a vše promíchám. Po 20 minutách vyndám zapékačku z trouby, na brambory dám lilek a vrátím do trouby, kde peču dalších 20 minut.
-
Nyní si nakrájím na plátky cuketu a zopakuji postup - dám do mísy, přidám lžíci oleje, lístky z 1 snítky tymiánu, sůl a pepř a vše promíchám. Po 20 minutách vyndám zapékačku z trouby, na lilek dám cuketu a vrátím do trouby, kde peču dalších 20 minut. Pak zeleninu vyndám z trouby a budu na ni pokládat další vrstvy.
Čočková náplň:
-
Zatímco se peče zelenina, připravím si čočkovou náplň. Na pánev dám lžíci oleje, česnek, cukr, hřebíček a skořici. Pár minut smažím na střední plamen, aby se uvolnila vůně.
-
Přidám rajčatový protlak a promíchám. Chvíli smažím.
-
V tuto chvíli přidám na pánev smetanu a čočku. Po chvíli přidám sekaná rajčata a dle potřeby přiliju zeleninový vývar, když čočka absorbuje všechnu tekutinu. Dle potřeby dosolím.
-
Vařím cca 15-30 minut, než čočka změkne. Většina tekutiny by se měla vyvařit, aby náplň pěkně držela pohromadě.
-
Když je náplň hotová, rozprostřu ji do zapékací formy na cukety.
Béchamelová omáčka:
-
V menším hrnci rozpustím máslo na středním plameni.
-
Když je máslo kompletně rozpuštěné, přidám po částech mouku a stále míchám, až se vytvoří jíška.
-
K jíšce po částech přileju mléko a stále míchám. Přivedu pomalu k varu, až vznikne hladká, krémová omáčka.
-
Nastrouhám do omáčky muškátový oříšek, osolím a opepřím. Nakonec přidám lahůdkové droždí a důkladně promíchám.
-
Omáčku naliju na vrch zapékací mísy a důkladně ji rozetřu do všech konců.
-
Vrátím moussaku zpět do trouby a ještě 20 minut zapékám. Po 10 minutách je možno přepnout na gril, pokud chci kůrčičku, ale opatrně, aby se vršek nespálil moc!
-
Servíruji s čerstvým pečivem a zeleninovým salátem (rajčata, okurka, petrželka a máta se zálivkou z oleje, citrónové šťávy a bílého octa či balzamica).