Vegetariánská moussaka

Vegetariánská moussaka

Ingredience

  • 3 brambory
  • 1 bílá cibule
  • 1 lilek
  • 1 cuketa
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 3 snítky čerstvého tymiánu (nebo sušený tymián)
  • sůl, pepř
  • máslo na vymazání zapékací formy

Čočková náplň:

  • 125ml smetany (může být i sójová)
  • 125g čočky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek česneku, prolisovaný
  • 1 lžička cukru
  • 1/2 lžičky mletého nebo nadrceného hřebíčku
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1/2l zeleninového vývaru
  • 1 konzerva (400g) sekaných rajčat

Béchamelová omáčka:

  • 80g másla
  • 80g hladké mouky
  • 500ml mléka
  • sůl, pepř
  • muškátový oříšek
  • 5 lžic lahůdkového droždí

Na přílohu - VOLITELNÉ:

  • čerstvé pečivo
  • rajčata
  • okurka
  • petrželka
  • máta
  • sůl, pepř
  • citronová šťáva
  • bílý ocet nebo aceto balzamico

Postup

  1. Namočím si čočku - minimálně 1 hodinu předem, ale klidně i den předem (bude se pak vařit kratší dobu).

  2. Předehřeju si troubu na 200°C (horký vzduch). Zapékací formu si vymažu máslem.

  3. Nakrájím si brambory a cibuli na velmi tenké plátky. Dám je do mísy, kam přidám lžíci oleje, lístky z 1 snítky tymiánu, sůl a pepř. Vše promíchám a dám na dno zapékací formy. Peču v troubě 20 minut.

  4. Mezi tím se nakrájím na plátky lilek. Opět ho dám do mísy, přidám lžíci oleje, lístky z 1 snítky tymiánu, sůl a pepř a vše promíchám. Po 20 minutách vyndám zapékačku z trouby, na brambory dám lilek a vrátím do trouby, kde peču dalších 20 minut.

  5. Nyní si nakrájím na plátky cuketu a zopakuji postup - dám do mísy, přidám lžíci oleje, lístky z 1 snítky tymiánu, sůl a pepř a vše promíchám. Po 20 minutách vyndám zapékačku z trouby, na lilek dám cuketu a vrátím do trouby, kde peču dalších 20 minut. Pak zeleninu vyndám z trouby a budu na ni pokládat další vrstvy.

Čočková náplň:

  1. Zatímco se peče zelenina, připravím si čočkovou náplň. Na pánev dám lžíci oleje, česnek, cukr, hřebíček a skořici. Pár minut smažím na střední plamen, aby se uvolnila vůně.

  2. Přidám rajčatový protlak a promíchám. Chvíli smažím.

  3. V tuto chvíli přidám na pánev smetanu a čočku. Po chvíli přidám sekaná rajčata a dle potřeby přiliju zeleninový vývar, když čočka absorbuje všechnu tekutinu. Dle potřeby dosolím.

  4. Vařím cca 15-30 minut, než čočka změkne. Většina tekutiny by se měla vyvařit, aby náplň pěkně držela pohromadě.

  5. Když je náplň hotová, rozprostřu ji do zapékací formy na cukety.

Béchamelová omáčka:

  1. V menším hrnci rozpustím máslo na středním plameni.

  2. Když je máslo kompletně rozpuštěné, přidám po částech mouku a stále míchám, až se vytvoří jíška.

  3. K jíšce po částech přileju mléko a stále míchám. Přivedu pomalu k varu, až vznikne hladká, krémová omáčka.

  4. Nastrouhám do omáčky muškátový oříšek, osolím a opepřím. Nakonec přidám lahůdkové droždí a důkladně promíchám.

  5. Omáčku naliju na vrch zapékací mísy a důkladně ji rozetřu do všech konců.

  6. Vrátím moussaku zpět do trouby a ještě 20 minut zapékám. Po 10 minutách je možno přepnout na gril, pokud chci kůrčičku, ale opatrně, aby se vršek nespálil moc!

  7. Servíruji s čerstvým pečivem a zeleninovým salátem (rajčata, okurka, petrželka a máta se zálivkou z oleje, citrónové šťávy a bílého octa či balzamica).