Toskánská rajčatová polévka

Toskánská rajčatová polévka

6 PORCÍ PŘÍPRAVA: 5 MINUT / VAŘENÍ: 25 MINUT

  • 60 ml olivového oleje + pár lžic na ozdobu
  • 1 velká cibule, nakrájená nadrobno
  • 5 stroužků česneku, nakrájených na tenképlátky
  • 200 ml bílého vína
  • 2x 400g konzerva loupaných soudkovitých rajčat
  • ½ l hovězího vývaru nebo vody
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 2 velké hrsti světlého chleba bez kůrky, nejlépe den starého,
  • natrhaného na centimetrové kousky
  • 1 velká hrst bazalkových lístků + na ozdobu
  • 60 g sýra pecorino romano, nastrouhaného + na ozdobu
  • ½ lžičky červeného vinného octa
  1. Ve velkém hrnci rozehřeju olivový olej a osmahnu na něm cibuli. Přidám česnek a opékám ještě minutu. Přiliju víno, nechám ho prolít varem, aby se odpařil alkohol. Pak přidám rajčata, vývar nebo vodu, osolím a opepřím, vařečkou promačkám rajčata, přivedu k varu a na mírném ohni vařím 15 minut.
  2. Hned potom přidám do hrnce chleba, pečlivě promíchám a pomalu vařím dalších 10 minut. Pak polévku stáhnu z plotny, vmíchám natrhané lístky bazalky a sýr pecorino romano, promíchám a nechám polévku hodinu odpočinout. Nakonec přidám vinný ocet, polévku prohřeju, ale dobrá je i o pokojové teplotě, rozdělím ji do talířů nebo misek, ozdobím ji lístky bazalky, pecorinem a pokapu olivovým olejem.