Tomatová polévka se sýrovými toasty

Tomatová polévka se sýrovými toasty

Ingredience

NA POLÉVKU:

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule, nakrájená nadrobno
  • 3 stroužky česneku, nakrájené na tenké plátky
  • 2 konzervy krájených rajčat (celkem 800g)
  • 500ml zeleninového vývaru
  • 2 lžíce medu
  • 3 bobkové listy
  • sůl
  • 1 lžička sušeného oregána

NA TOAST:

  • máslo (cca 1 lžíce na 2 chleby tj. 1 toast)
  • stroužek česneku, drcený
  • toastový chleba
  • mozarella v plátcích
  • čedar v plátcích
  • sýr asiago nebo blaťácké zlato v plátcích

Postup

  1. V hrnci na středním plameni rozehřeju olej, přidám cibuli a opékám do měkka. Přidám česnek a opékám asi minutu. Přidám ostatní ingredience, promíchám, přivedu k varu, stáhnu plamen a za občasného míchání vařím asi 30-40 minut.
  2. Zatímco se polévka vaří, připravím sýrové toasty: v malé pánvi rozpustím máslo, přidám česnek a asi minutu opékám. Na toastový chleba položím plátky mozarelly, čedaru a asiaga, přiklopím dalším chlebem a každý sendvič pomažu mašlovačkou česnekovým máslem. Na pánvi pak rozehřeju trochu másla a každý toast na ní z obou stran dozlatova opeču.
  3. Vyndám z hrnce bobkové listy a polévku rozmixuju tyčovým mixérem dohladka. Dochutím dle potřeby.