Spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara

Počet porcí: 4 Doba přípravy: Do 30 minut Příprava 0:30

Ingredience

  • 100 g pancetty, libové slaniny nebo nejlépe domácího uzeného bůčku
  • 50 g sýra pecorino (tvrdý ovčí sýr)
  • 50 g parmazánu
  • 1 celé vejce
  • 3 žloutky
  • 250 g špaget
  • 2 stroužky česneku
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • olivový olej

Postup

  1. Do velkého hrnce dejte vařit vodu na těstoviny. Slaninu nakrájejte najemno, sýry nastrouhejte. Vejce prošlehejte vidličkou v misce opepřete.
  2. Vsypte do vařící vody lžičku soli, a jakmile se tekutina začne znovu vařit, vložte do ní špagety. Povařte je podle návodu na obalu nebo vlastní chuti tak, aby zůstaly pevné na skus (al dente).
  3. Česnek trochu zmáčkněte plochou stranou nože, aby se uvolnily silice. Zatímco se vaří těstoviny, rozpusťte na velké silnostěnné pánvi máslo a vsypte do něj kostičky slaniny i stroužky česneku. Na středním ohni je smažte zhruba pět minut. Míchejte, až je slanina zlatá a křupavá. Česnek už svoji dějinnou roli splnil, tak ho vylovte a vyhoďte.
  4. Pod pánví udržujte velmi mírný plamen. Jakmile těstoviny dosáhnou správné konzistence, pomocí kleští nebo dírkované naběračky je vyjměte a přihoďte na pánev. Přidejte trochu vody z těstovin a nechte odpařit.
  5. K vejcím v misce zašlehejte většinu sýra. K vajíčkům přidejte trochu vody z těstovin. Pánev s těstovinami vypněte a nechte trochu vychladnout. Pak přilijte vajíčka se sýrem. Kleštěmi nebo dlouhou vidličkou těstoviny promíchávejte a zdvihejte tak, aby se co nejíp obalily vaječnou směsí; ta se díky teplu sálajícímu z těstovin zpevní, ale nezačne se srážet.
  6. Pomocí dlouhé vidličky stočte každému na talíř jakýsi špagetový drdůlek. Poprašte ho trochou zbylého sýra, čerstvě mletým pepřem a ihned podávejte.

Kolik a jaké Možná se vám bude zdát, že je těstovin málo, ale italským zvykem je vychutnat si je jako první chod, nikoli jako sytící hromadu krmiva. Místo špaget můžete použít baculatější bucatini, dělají to tak v Laziu.