100 g pancetty, libové slaniny nebo nejlépe domácího uzeného bůčku
50 g parmazánu
250 g špaget
200 ml rajčatové passaty
sůl a čerstvě mletý černý pepř
1/2 lahve červeného vína
čerstvé bylinky: rozmarýn, oregano, tymián
olivový olej
Postup
Očištěnou zeleninu a slaninu nasekám na velmi drobno (ideálně ve food procesoru).
V hrnci rozpálím olivový olej, vložím zeleninu se slaninou a osolím. Za neustálého míchání restuju a počkám až se vypaří ze zeleniny všechna voda (cca 10 minut).
Až začne zelenina zlátnou, přidám mleté maso, osolím a opepřím. Restuju maso, dokud se neodpaří všechna voda (dalších 20 minut). Přidám rajčatovou passatu a promíchám s masem.
Maso zaleju vínem, přidám čersvé bylinky a nechám dusit na mírném plameni 3 - 4 hodiny. Pokud je potřeba, průběžně podlévám vodou nebo vývarem.
Když je ragů hotové, uvařím těstoviny, na pánvi ohřeju trochu ragů, přehodím těstoviny na pánev. Přidám pár lžic vody z těstovin, nechám odpařit a podávám. Špagety posypu parmezánem.