Spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese

Ingredience

  • velká cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 3 velké mrkve
  • 3 řapíky celeru
  • 800 g mlétého hovězího masa
  • 100 g pancetty, libové slaniny nebo nejlépe domácího uzeného bůčku
  • 50 g parmazánu
  • 250 g špaget
  • 200 ml rajčatové passaty
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • 1/2 lahve červeného vína
  • čerstvé bylinky: rozmarýn, oregano, tymián
  • olivový olej

Postup

  1. Očištěnou zeleninu a slaninu nasekám na velmi drobno (ideálně ve food procesoru).
  2. V hrnci rozpálím olivový olej, vložím zeleninu se slaninou a osolím. Za neustálého míchání restuju a počkám až se vypaří ze zeleniny všechna voda (cca 10 minut).
  3. Až začne zelenina zlátnou, přidám mleté maso, osolím a opepřím. Restuju maso, dokud se neodpaří všechna voda (dalších 20 minut). Přidám rajčatovou passatu a promíchám s masem.
  4. Maso zaleju vínem, přidám čersvé bylinky a nechám dusit na mírném plameni 3 - 4 hodiny. Pokud je potřeba, průběžně podlévám vodou nebo vývarem.
  5. Když je ragů hotové, uvařím těstoviny, na pánvi ohřeju trochu ragů, přehodím těstoviny na pánev. Přidám pár lžic vody z těstovin, nechám odpařit a podávám. Špagety posypu parmezánem.

Spaghetti bolognese