Spaghetti bolognese
Ingredience
- velká cibule
- 4 stroužky česneku
- 3 velké mrkve
- 3 řapíky celeru
- 800 g mlétého hovězího masa
- 100 g pancetty, libové slaniny nebo nejlépe domácího uzeného bůčku
- 50 g parmazánu
- 250 g špaget
- 200 ml rajčatové passaty
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 1/2 lahve červeného vína
- čerstvé bylinky: rozmarýn, oregano, tymián
- olivový olej
Postup
- Očištěnou zeleninu a slaninu nasekám na velmi drobno (ideálně ve food procesoru).
- V hrnci rozpálím olivový olej, vložím zeleninu se slaninou a osolím. Za neustálého míchání restuju a počkám až se vypaří ze zeleniny všechna voda (cca 10 minut).
- Až začne zelenina zlátnou, přidám mleté maso, osolím a opepřím. Restuju maso, dokud se neodpaří všechna voda (dalších 20 minut). Přidám rajčatovou passatu a promíchám s masem.
- Maso zaleju vínem, přidám čersvé bylinky a nechám dusit na mírném plameni 3 - 4 hodiny. Pokud je potřeba, průběžně podlévám vodou nebo vývarem.
- Když je ragů hotové, uvařím těstoviny, na pánvi ohřeju trochu ragů, přehodím těstoviny na pánev. Přidám pár lžic vody z těstovin, nechám odpařit a podávám. Špagety posypu parmezánem.
