Slaný koláč s vinnou klobásou a cibulovou marmeládou
Ingredience:
- 1 balení rozváleného listového těsta
- 500g vinné klobásy
- 5 červených cibulí
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce olivového oleje
- 100ml pomerančového džusu
- 1 lžička medu
- 2-3 lžíce jablečného octa
- 1 lžička strouhané pomerančové kůry
- 1 hrst rukoly
- 2 lžíce nasekaných vlašských ořechů
- sůl
Postup:
-
cibuli oloupu a nakrájím na kolečka. Na pánvi rozehřeju máslo s olivovým olejem a zvolna opékám cibuli cca 15-20 minut. Potom podliju octem a pomerančovým džusem, vmíchám med a špetku soli. Krátce svařím, aby se zredukovala tekutina. Nakonec přidám pomerančovou kůru.
-
Listové těsto přizpůsobím pečící formě - plech nechám vyložený pečícím papírem a pokud mám kulatý tvar, těsto klidně dám do dvou vrstev. Těsto na plechu několikrát propíchnu vidličkou a potřu zhruba polovinou cibulové marmelády. Navrch stočím vinnou klobásu a dám péct zhruba na 25 minut, než se klobása i těsto upečou dozlatova.
-
Po vytažení z trouby posypu koláč nasekanými ořechy. Nakrájím ho na porce a podávám s rukolou a cibulovou marmeládou.