Sekaná

Sekaná

Naučil mě ji děda. Jeho ji naučila jeho máma. Nevím, kdo ji učil jeho mámu, ale vím, že je tahle sekaná generacemi osvědčená.

PRO 6 OSOB PŘÍPRAVA: 20 MINUT / PEČENÍ: /15 MINUT

  • 150 g slaniny
  • 2 cibule, nakrájené najemno
  • 1¼ kg mletého masa (1 díl vepřové plecko, 3 díly hovězí zadní)
  • 2 starší rohlíky, nakrájené
  • 100 ml mléka
  • 1 vejce
  • 5 stroužků česneku, prolisovaných
  • 3 lžičky čerstvého tymiánu
  • 2 lžíce majoránky
  • 3 lžíce dijonské nebo pinotučné hořčice
  • sůl, pepř
  • Směs k potírání:
  • 3 lžíce dijonské hořčice
  • 3 lžíce piva
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžičky sladké papriky
  1. Do pánve dám nadrobno nakrájenou slaninu a nechám ji opražit, až pustí tuk. Pak přidám cibuli a obojí smažím, aby cibule zesklovatěla. Dávám přitom pozor, aby cibule ani slanina neměly kůrku, protože by to v sekané nebylo dobré.
  2. Připravím si směs k potírání. Pak dám do mísy mleté maso a přidám nejdřív rohlíky, které jsem předtím namočila do vlažného mléka a pak vymačkala. Maso začnu rukama míchat a přidávám všechny ostatní ingredience a koření.
  3. Když směs drží pohromadě, vyndám ji z mísy a zpracovávám na vále. Dávám si na tom dost záležet, protože právě v téhle chvíli můžu zařídit, aby sekaná v troubě nepraskla. Než ji dám do pekáče, klidně s ní párkrát uhodím o vál, abych z ní vyhnala vzduch.
  4. Maso vytvaruji do jedné nebo dvou šišek a pěkně uhladím rukou namočenou ve studené vodě. Než dám sekanou do trouby, potřu ji připravenou směsí. Sekanou potírám během pečení několikrát a peču ji odkrytou při 180 °C, zhruba 45 minut. Pekáč si někdy vyložím pečicím papírem či na kolečka nakrájenou cibulí, snáze se pak myje.

TIP: Místo vody nebo vývaru používám na podlévání pivo. Nejenže dodá šťávě dobrou chuť, ale udělá na sekané pevnou kůrku.