400 g kysaného bílého zelí, vymačkaného a pokrájeného (nálev si ponechte)
2 lžíce sladké (případně i pálivé) mleté papriky
4 bobkové listy
1,2 l hovězího vývaru
sůl a čerstvě mletý pepř
200 ml smetany ke šlehání (minimálně 31%)
4 lžíce zakysané smetany
Příprava
V hrnci rozehřejte sádlo a osmahněte na něm nadrobno nakrájenou cibulku dozlatova a pak přisypte drcený kmín. Přidejte maso a orestujte ho tak, aby se zatáhlo. Přidejte česnek, osolte, zaprašte moukou a zhruba minutu restujte.
Maso posypte paprikou a krátce ji opečte. Zalijte polovinou vývaru, přidejte bobkové listy a na mírném ohni duste pod pokličkou do poloměkka, zhruba 30 minut. Poté přidejte zelí, přilijte zbylý vývar a trochu nálevu ze zelí. Za občasného míchání duste pod pokličkou cca další půlhodinu, dokud maso není měkké.
Vmíchejte smetanu pro zjemnění a na mírném ohni provařte zhruba 5 minut, aby se chutě spojily.
Dochuťte solí a pepřem. Podávejte ozdobené lžící zakysané smetany a s houskovým knedlíkem.