Segedínský guláš

Segedínský guláš

Suroviny

  • 800 g vepřové plece, nakrájené na kostky 3x3 cm
  • 3 lžíce sádla
  • 4 cibule, nakrájené najemno
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 4 stroužky česneku, drcené
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 400 g kysaného bílého zelí, vymačkaného a pokrájeného (nálev si ponechte)
  • 2 lžíce sladké (případně i pálivé) mleté papriky
  • 4 bobkové listy
  • 1,2 l hovězího vývaru
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 200 ml smetany ke šlehání (minimálně 31%)
  • 4 lžíce zakysané smetany

Příprava

  1. V hrnci rozehřejte sádlo a osmahněte na něm nadrobno nakrájenou cibulku dozlatova a pak přisypte drcený kmín. Přidejte maso a orestujte ho tak, aby se zatáhlo. Přidejte česnek, osolte, zaprašte moukou a zhruba minutu restujte.
  2. Maso posypte paprikou a krátce ji opečte. Zalijte polovinou vývaru, přidejte bobkové listy a na mírném ohni duste pod pokličkou do poloměkka, zhruba 30 minut. Poté přidejte zelí, přilijte zbylý vývar a trochu nálevu ze zelí. Za občasného míchání duste pod pokličkou cca další půlhodinu, dokud maso není měkké.
  3. Vmíchejte smetanu pro zjemnění a na mírném ohni provařte zhruba 5 minut, aby se chutě spojily.
  4. Dochuťte solí a pepřem. Podávejte ozdobené lžící zakysané smetany a s houskovým knedlíkem.