Salát s grilovanou zeleninou a sýrem feta
5 PORCÍ PŘIPRAVA MARINOVANÍ: 30 MINUT / GRILOVÁNÍ: 20 MINUT
- 150 g sýra feta
- hrst lístkú čerstvého oregana
- sůl a čerstvě mletý pepř
- olivový olej
- 2 červené cibule, nakrájené na klínky
- 1 lilek, nakrájený na kolečka
- 3 cukety (zelené i žluté), nakrájené na kolečka
- 2 hrsti cherry rajčátek (různých tvarů a barev)
- 1 palice česneku, se seříznutým vrškem
- hrst hladkolisté petrželky, nasekaná
- 50 g pistácií, vyloupaných
- 2 lžíce medu
- Na tabbouleh
- 250 g bulguru
- 2 hrsti lístků čerstvé máty, nasekaných najemno
- 2 hrsti lístků čerstvé hladkolisté petrželky, nasekaných najemno
- ½ okurky, nakrájená na malé kostičky
- 1 citron
- Rozpálím gril. Do misky dám sýr feta s polovinou lístků oregana, osolím, opepřím, zastříknu olivovým olejem a nechám 30 minut marinovat.
- Mezitím si udělám tabbouleh. Podle návodu na obalu uvařím bulgur a nechám ho trochu zchladnout. Pak ho promichám s mátou, petrželkou, okurkou a citronovou šťávou podle chuti. Osolím a opepřím. Zakryju talířem nebo alobalem a dám zatím stranou.
- Na dobře rozpálený gril rozložím zeleninu a česnek, předem zakapaný olivovým olejem a zabalený do dvou vrstev pevného alobalu a griluju. Když je zelenina krásně ogrilovaná z obou stran, přesunu ji na prkýnko. Zeleninu podle potřeby nakrájím na menší kousky, z pečeného česneku vymačkám stroužky, přidám nasekanou petrželku, zbytek nasekaných lístků oregana, osolím, opepřím, zakapu olejem a promíchám.
- Opatrně griluju celý sýr z jedné strany, až je krásně opečený a křupavý, trvá to asi 3 minuty. Pak ho otočím a griluju další asi 2 minuty z druhé strany.
- Na pánvi opražím na středním plameni pistácie dozlatova, med, promíchám a nechám zkaramelizovat. Pak oříšky nechám vychladnout na pečicím papíru a nasekám je nahrubo.
- Nakonec tabbouleh promíchám se zeleninou, posypu pistáciemi, ozdobím rozdrobenou fetou, zakapu olivovým olejem pistáciemi,a je to!