Salát s grilovanou zeleninou a sýrem feta

Salát s grilovanou zeleninou a sýrem feta

5 PORCÍ PŘIPRAVA MARINOVANÍ: 30 MINUT / GRILOVÁNÍ: 20 MINUT

  • 150 g sýra feta
  • hrst lístkú čerstvého oregana
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • olivový olej
  • 2 červené cibule, nakrájené na klínky
  • 1 lilek, nakrájený na kolečka
  • 3 cukety (zelené i žluté), nakrájené na kolečka
  • 2 hrsti cherry rajčátek (různých tvarů a barev)
  • 1 palice česneku, se seříznutým vrškem
  • hrst hladkolisté petrželky, nasekaná
  • 50 g pistácií, vyloupaných
  • 2 lžíce medu
  • Na tabbouleh
  • 250 g bulguru
  • 2 hrsti lístků čerstvé máty, nasekaných najemno
  • 2 hrsti lístků čerstvé hladkolisté petrželky, nasekaných najemno
  • ½ okurky, nakrájená na malé kostičky
  • 1 citron
  1. Rozpálím gril. Do misky dám sýr feta s polovinou lístků oregana, osolím, opepřím, zastříknu olivovým olejem a nechám 30 minut marinovat.
  2. Mezitím si udělám tabbouleh. Podle návodu na obalu uvařím bulgur a nechám ho trochu zchladnout. Pak ho promichám s mátou, petrželkou, okurkou a citronovou šťávou podle chuti. Osolím a opepřím. Zakryju talířem nebo alobalem a dám zatím stranou.
  3. Na dobře rozpálený gril rozložím zeleninu a česnek, předem zakapaný olivovým olejem a zabalený do dvou vrstev pevného alobalu a griluju. Když je zelenina krásně ogrilovaná z obou stran, přesunu ji na prkýnko. Zeleninu podle potřeby nakrájím na menší kousky, z pečeného česneku vymačkám stroužky, přidám nasekanou petrželku, zbytek nasekaných lístků oregana, osolím, opepřím, zakapu olejem a promíchám.
  4. Opatrně griluju celý sýr z jedné strany, až je krásně opečený a křupavý, trvá to asi 3 minuty. Pak ho otočím a griluju další asi 2 minuty z druhé strany.
  5. Na pánvi opražím na středním plameni pistácie dozlatova, med, promíchám a nechám zkaramelizovat. Pak oříšky nechám vychladnout na pečicím papíru a nasekám je nahrubo.
  6. Nakonec tabbouleh promíchám se zeleninou, posypu pistáciemi, ozdobím rozdrobenou fetou, zakapu olivovým olejem pistáciemi,a je to!