Rybí filety pečené s rajčátky a česnekem
4 PORCE / PŘÍPRAVA: 10 MINUT / PEČENÍ: 15 MINUT
- 400g konzerva loupaných krájených rajčat
- 2 stroužky česneku, nakrájené na tenké plátky
- 2 lžíce olivového oleje
- hrst lístků čerstvého tymiánu + na ozdobu
- sůl
- 1 lžíce citronové šťávy
- 400 g úletů z tresky
- 4 plátky másla
- 1 větvička s cherry rajčátky
NA PŘÍLOHU:
- 1 kg brambor s pěknou slupkou (varný typ A nebo B)
- olivový olej
- mletý kmín, sladká paprika, oregano, kurkuma
- sůl (možno použít i ochucenou sůl)
- pečicí papír
Brambory omyju a nakrájím na měsíčky. Dám je do mísy, kde je pořádně promíchám s olivovým olejem a kořením. Brambory následně vyklopím na plech vyložený pečicím papírem. Přikryju je alobalem a peču je v troubě 25 minut na 200°C.
Nyní začnu vyrábět rybí filety v omáčce. Z konzervy sliju šťávu, rajčata dám do mísy, přidám česnek, olivový olej, tymián, sůl, citronovou šťávu a promíchám. Asi třetinu rajčatové směsi rovnoměrně rozprostřu do pekáčku nebo remosky, na ni vyskládám lehce osolené porce ryby a znovu rovnoměrně rozprostřu zbytek rajčatové směsi. Na každou porci ryby položím plátek másla, nahoru posadím větvičku s cherry rajčátky.
Pokud se mezitím již brambory pečou cca 25 minut, sundám z nich alobal a vrátím je na 15 minut zpět do trouby. Zároveň dám péct rybu rovněž na 15 minut. Upečenou rybu posypu čerstvými lístky tymiánu. Místo pečených brambor je možné ji podávat i s křupavou bagetou.
TIP: V létě, když všude zraje spoustu rajčat, prostě položím osolené porce ryby do pekáčku, poházím je asi 3 na kousky nakrajenými rajčaty, plátky ze 2 stroužky česneku, tymiánovými lístky, pokapu olivovým olejem, pokladu plátky másla, osolím a upeču. Hotové ryby lehce zakapu citronovou šťávou a ozdobím čerstvými lístky tymiánu.