Rybí filety pečené s rajčátky a česnekem

Rybí filety pečené s rajčátky a česnekem

4 PORCE / PŘÍPRAVA: 10 MINUT / PEČENÍ: 15 MINUT

  • 400g konzerva loupaných krájených rajčat
  • 2 stroužky česneku, nakrájené na tenké plátky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • hrst lístků čerstvého tymiánu + na ozdobu
  • sůl
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 400 g úletů z tresky
  • 4 plátky másla
  • 1 větvička s cherry rajčátky

NA PŘÍLOHU:

  • 1 kg brambor s pěknou slupkou (varný typ A nebo B)
  • olivový olej
  • mletý kmín, sladká paprika, oregano, kurkuma
  • sůl (možno použít i ochucenou sůl)
  • pečicí papír

Brambory omyju a nakrájím na měsíčky. Dám je do mísy, kde je pořádně promíchám s olivovým olejem a kořením. Brambory následně vyklopím na plech vyložený pečicím papírem. Přikryju je alobalem a peču je v troubě 25 minut na 200°C.

Nyní začnu vyrábět rybí filety v omáčce. Z konzervy sliju šťávu, rajčata dám do mísy, přidám česnek, olivový olej, tymián, sůl, citronovou šťávu a promíchám. Asi třetinu rajčatové směsi rovnoměrně rozprostřu do pekáčku nebo remosky, na ni vyskládám lehce osolené porce ryby a znovu rovnoměrně rozprostřu zbytek rajčatové směsi. Na každou porci ryby položím plátek másla, nahoru posadím větvičku s cherry rajčátky.

Pokud se mezitím již brambory pečou cca 25 minut, sundám z nich alobal a vrátím je na 15 minut zpět do trouby. Zároveň dám péct rybu rovněž na 15 minut. Upečenou rybu posypu čerstvými lístky tymiánu. Místo pečených brambor je možné ji podávat i s křupavou bagetou.

TIP: V létě, když všude zraje spoustu rajčat, prostě položím osolené porce ryby do pekáčku, poházím je asi 3 na kousky nakrajenými rajčaty, plátky ze 2 stroužky česneku, tymiánovými lístky, pokapu olivovým olejem, pokladu plátky másla, osolím a upeču. Hotové ryby lehce zakapu citronovou šťávou a ozdobím čerstvými lístky tymiánu.