Rizoto s houbami a dýní
Na dvě porce:
- dvě mrkve
- dva kousky řapíkatého celeru
- 100 g slaniny
- trocha chilli
- čtyři lístky šalvěje
- 180 g rýže
- 3 dl zeleninového vývaru
- 200 g hub
- 200 g dýně
- 1 dl bílé víno
- lžíce másla
- lžíce nastrouhaného parmezánu
- Na pánvi rozpálím olej a osmahnu na něm nadrobno nakrájenou cibuli, mrkve, celer slaninu, chilli a lístky šalvěje
- Až cibule trochu zesklovatí, přidám rýži a za stálého míchání mírně opražím. Nakonec podleju vývarem a nechám vařit.
- Přidám houby a dýni nakrájené na kousky. Až se vývar odpaří, podleju rizoto vínem. Až se odpaří i víno, podleju zase vývarem.
- Za občasného míchání vařím dokud rýže nezměkne (cca 20 minut). V případě potřeby podleju vývarem.
- Když je rýže měkká, přidám lžíci másla a nastrouhaný parmezán. Nechám pár minut dojít a můžu podávat. Na talíři dozdobím parmezánem a zakápnu olivovým olejem.