Rizoto s červenou řepou a kozím sýrem
Ingredience
- 1 kg červené řepy
- 100 ml suchého bílého vína
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 šalotky
- 200 g rýže na rizoto (carnaroli, arborio)
- 1 snítka tymiánu
- 500 ml zeleninového vývaru
- 50 g čerstvého kozího sýra
- 1 hrst vlašských ořechů
- 2 lžíce nadrobno nasekaného kopru
- pár řepných lístků na ozdobu
Postup
- Řepy oloupejte, polovinu nakrájejte na 5mm kostičky, zbylé rozmixujte s vínem na pyré.
- Šalotky oloupejte a nakrájejte nadrobno.
- V hrnci rozehřejte olej, vsypte šalotky, restujte 1 minutu, ztlumte na střední stupeň, přidejte rýži a tymián, opékejte další 2 minuty, až šalotka změkne. Vlijte 1 naběračku horkého vývaru, vařte a občas promíchejte. Jakmile se vstřebá, vsypte kostičky řepy, přilijte další naběračku vývaru a pokračujte, až spotřebujete všechen vývar. Vlijte naběračku řepného pyré a pokračujte stejným způsobem, až je rýže měkká a zároveň krémová. Na závěr do rizota vmíchejte 2 lžíce kozího sýra.
- Rizoto rozdělte na talíře, ozdobte kousky kozího sýra, nahrubo nasekanými ořechy, koprem a řepnými lístky.