Rizoto s červenou řepou a kozím sýrem

Rizoto s červenou řepou a kozím sýrem

Ingredience

  • 1 kg červené řepy
  • 100 ml suchého bílého vína
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 šalotky
  • 200 g rýže na rizoto (carnaroli, arborio)
  • 1 snítka tymiánu
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 50 g čerstvého kozího sýra
  • 1 hrst vlašských ořechů
  • 2 lžíce nadrobno nasekaného kopru
  • pár řepných lístků na ozdobu

Postup

  1. Řepy oloupejte, polovinu nakrájejte na 5mm kostičky, zbylé rozmixujte s vínem na pyré.
  2. Šalotky oloupejte a nakrájejte nadrobno.
  3. V hrnci rozehřejte olej, vsypte šalotky, restujte 1 minutu, ztlumte na střední stupeň, přidejte rýži a tymián, opékejte další 2 minuty, až šalotka změkne. Vlijte 1 naběračku horkého vývaru, vařte a občas promíchejte. Jakmile se vstřebá, vsypte kostičky řepy, přilijte další naběračku vývaru a pokračujte, až spotřebujete všechen vývar. Vlijte naběračku řepného pyré a pokračujte stejným způsobem, až je rýže měkká a zároveň krémová. Na závěr do rizota vmíchejte 2 lžíce kozího sýra.
  4. Rizoto rozdělte na talíře, ozdobte kousky kozího sýra, nahrubo nasekanými ořechy, koprem a řepnými lístky.