Řízek

Řízek

PRO 4 OSOBY DOBA PŘÍPRAVY: 20 MINUT / SMAŽENÍ: 20 MINUT

  • 4 plátky z vepřové kýty
  • 200 ml mléka
  • sůl
  • hladká mouka na obalení
  • čerstvá strouhanka
  • 3 vejce
  • olej na smažení
  • skrojky citronu na pokapání
  1. Maso namočím v hlubokém talíři do mléka a nechám 10 minut odležet, aby mléko odsálo pach vepřového masa. Pak ho opláchnu pod tekoucí vodou, osuším a každý plátek jemně a stejnoměrně naklepu na výšku asi 4 milimetry. Z obou stran osolím.
  2. Na mělké talíře si připravím hladkou mouku a strouhanku, kterou si strouhám doma z bílého pečiva nebo sucharů. Do hlubokého talíře rozklepou vejce, našlehám je a osolím. V hluboké pánvi rozpálím na středním ohni olej - dostatečné množství, asi na dva prsty.
  3. Naklepané plátky nejdřív obalím v mouce, protáhnu je vejci a nakonec strouhankou. Neuplácávám, aby se mohla pěkně nafouknout. Vyzkouším teplotu oleje drobkem strouhanky - pokud se smaží, dávám postupně smažit i řízky. Na jedné straně je osmažím do polozlata, obrátím, osmažím také do polozlata, obrátím na první stranu a pak dosmažím dozlatova obě strany. Řízky vyndávám na papírové utěrky, které odsají přebytečný tuk. Podávám se skrojky citronu.