Quiche

Quiche

Ingredience

Na těsto (forma o průměru 25cm):

  • 225g hladké mouky
  • 100g másla
  • cca 3 lžíce studené vody
  • lžička soli

Na náplň

  • 10–15 dkg uzené slaniny na kostičky
  • 1 větší cibule, na kostičky
  • 3 vejce
  • 200 g šlehačky (minimálně 31 %, ale klidně i 40 % tuku)
  • už jen trochu soli do vajec
  • pepř
  • špetka muškátového květu
  • cca 7 dkg čedaru, gruyèru nebo goudy, jemně nastrouhaného

Na přílohu

  • brambory
  • okurka
  • jogurt řeckého typu
  • česnek
  • olivový olej
  • citronová šťáva
  • sůl, pepř

Postup

  1. V míse vypracuji těsto - mouku smíchám s máslem a solí a prsty promíchávám tak dlouho, než vznikne konzistence "žmolenky". Pak přidám vodu, vypracuji pěkné, vláčné těsto a dám ho před samotným pečením ještě minimálně na hodinu uležet do lednice.

  2. Těsto před válením vyndám z lednice, aby povolilo. Vyválím ho do kruhového tvaru mezi 2 pečícími papíry a přemístím ho do formy. Prsty ho pořádně přitlačím na boky, okrájím nerovnosti a zbytkem těsta "záplatuji". Pak dám těsto na chvíli zpět do lednice a rozehřeji troubu na 190-200°C.

  3. Těsto na dně propíchám vidličkou, přikryju alobalem, do kterého nasypu fazole nebo rýži, a dám ho na 15 minut předpékat do trouby.

  4. V mezičase si na pánvi osmahnu slaninu dokřupava s cibulkou. V misce si rozkvrdlám vajíčka.

  5. Vyndám těsto z trouby, sundám alobal a těsto celé i z boků potřu rozkvrdlanými vajíčky. Ztlumím teplotu na 175-180°C a dám těsto ještě na 5 minut zapéct.

  6. Zbylá rozmíchaná vajíčka osolím (decentně), opepřím, ochutím muškátovým květem nebo oříškem a smíchám se smetanou.

  7. Vyndám těsto z trouby a začnu vrstvit: na dno vrstvu sýra, pak cibuli se slaninou, zaleju vejci se smetanou a na vrch ještě posypu zbytkem sýra. Vrátím do trouby a peču cca 40 minut.

  8. Podávám s bramborami a okurkou à la tsatsiki :)

Původní recept: https://www.menuodkoko.cz/quiche/