Quiche
Ingredience
Na těsto (forma o průměru 25cm):
- 225g hladké mouky
- 100g másla
- cca 3 lžíce studené vody
- lžička soli
Na náplň
- 10–15 dkg uzené slaniny na kostičky
- 1 větší cibule, na kostičky
- 3 vejce
- 200 g šlehačky (minimálně 31 %, ale klidně i 40 % tuku)
- už jen trochu soli do vajec
- pepř
- špetka muškátového květu
- cca 7 dkg čedaru, gruyèru nebo goudy, jemně nastrouhaného
Na přílohu
- brambory
- okurka
- jogurt řeckého typu
- česnek
- olivový olej
- citronová šťáva
- sůl, pepř
Postup
-
V míse vypracuji těsto - mouku smíchám s máslem a solí a prsty promíchávám tak dlouho, než vznikne konzistence "žmolenky". Pak přidám vodu, vypracuji pěkné, vláčné těsto a dám ho před samotným pečením ještě minimálně na hodinu uležet do lednice.
-
Těsto před válením vyndám z lednice, aby povolilo. Vyválím ho do kruhového tvaru mezi 2 pečícími papíry a přemístím ho do formy. Prsty ho pořádně přitlačím na boky, okrájím nerovnosti a zbytkem těsta "záplatuji". Pak dám těsto na chvíli zpět do lednice a rozehřeji troubu na 190-200°C.
-
Těsto na dně propíchám vidličkou, přikryju alobalem, do kterého nasypu fazole nebo rýži, a dám ho na 15 minut předpékat do trouby.
-
V mezičase si na pánvi osmahnu slaninu dokřupava s cibulkou. V misce si rozkvrdlám vajíčka.
-
Vyndám těsto z trouby, sundám alobal a těsto celé i z boků potřu rozkvrdlanými vajíčky. Ztlumím teplotu na 175-180°C a dám těsto ještě na 5 minut zapéct.
-
Zbylá rozmíchaná vajíčka osolím (decentně), opepřím, ochutím muškátovým květem nebo oříškem a smíchám se smetanou.
-
Vyndám těsto z trouby a začnu vrstvit: na dno vrstvu sýra, pak cibuli se slaninou, zaleju vejci se smetanou a na vrch ještě posypu zbytkem sýra. Vrátím do trouby a peču cca 40 minut.
-
Podávám s bramborami a okurkou à la tsatsiki :)