Pórková polévka

Pórková polévka

Ingredience

  • 2 pórky, očištěné a nakrájené na tenká kolečka
  • 2-3 lžíce ghí nebo másla
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku, nakrájený na tenké plátky
  • 4-5 středních brambor, oloupaných, omytých a nakrájených na kostky
  • 1l zeleninového vývaru
  • sůl
  • pepř
  • muškátový oříšek
  • smetana na ozdobení - VOLITELNÉ
  • pečivo k podávání - VOLITELNÉ

Postup

  1. V hrnci nechám rozpustit ghí nebo máslo, přidám cibuli a na středním plameni opékám do změknutí. Pak přidám česnek a opékám minutu. Přidám pórek a opékám dalších 10 minut. Občas zamíchám.

  2. Přidám polovinu brambor a také je 2 minuty opékám. Drhou polovinu brambor dám vařit do extra hrnce.

  3. Do hrnce k pórku přiliju vývar, podle potřeby osolím a zesílím plamen.

  4. Když se polévka začne vařit, oheň zase stáhnu. Polévku promíchám a vařím asi 20 minut.

  5. Když jsou brambory měkké, polévku odstavím z plotny a nechám ji chvíli zchladnout. Pak ji rozmixuji dohladka tyčovým mixérem a přidám do ní ve vedlejším hrnci uvařené brambory.

  6. Polévku znovu ohřeju, nastrouhám do ní muškátový oříšek a přidám pepř.

  7. V talíři je možno ještě polévku ozdobit lžící smetany. Podávám s pečivem.