Pečené brambory s pestem a dipem se sýrem feta
4 PORCE / PŘÍPRAVA: 25 MINUT / PEČENÍ: 25-35 MINUT
Brambory
- 1 kg nových brambor
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl
Bazalkové pesto
- 3 lžíce piniových oříšků
- 1 stroužek česneku
- špetka soli
- 2 velké hrsti bazalky, omyté a osušené
- 100 ml extra panenského olivového oleje
- 2 lžíce sýru pecorino, nastrouhaného najemno
- 6 lžic parmazánu, nastrouhaného najemno
Dip
- 200 g zakysané smetany
- 60 g sýru feta
- hrst pažitky, nasekané najemno
- sůl
- avokádo a zelený salát k podávání
Troubu předehřeju na 200 °C. Brambory očistím pod tekoucí vodou kartáčkem na zeleninu a osuším je. Každou z nich pak nakrojím ostrým nožem na tenké plátky skoro na doraz - „na ježka". Nakrojené brambory dám na plech, pokapu je olejem a osolím, rovnoměrně je na plechu rozložím a dám péct na 25-35 minut. Mezitím si připravím pesto a dip. Na pesto utřu v hmoždíři piniové oříšky na hladkou pastu. Přidám česnek a znovu třu dohladka. Pak ještě špetku soli a bazalkové lístky a znovu třu. Když bazalka začne pouštět zelenou šfávu, vliju olivový olej a pokračuju ve tření, až se olej vstřebá. Nakonec přidám oba sýry a míchám tak dlouho, až vznikne krémové pesto. Na dip dám do misky zakysanou smetanu, rozdrobím do ní sýr feta a vidličkou důkladně promíchám a protřu, aby vznikl co nejhladší dip. Nakonec přimíchám pažitku, a pokud je třeba, trochu přisolím. Ale feta je slaná dost, takže to většinou stačí. Upečené brambory v míse proházím s pestem většinou nepoužiju celou dávku, prostě podle chuti. Brambory rozložím na velký talíř, ozdobím přepůleným avokádem nakrájeným na plátky a zeleným salátem. Dip a případný zbytek pesta dám do mističek a brambory si do nich namáčíme.