Pečená dýně nadívaná houbami
8 PORCÍ PŘÍPRAVA: 35 MINUT / PEČENÍ: 1½ HODINY
- 4 lžíce másla
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 cibule, nakrájené nadrobno
- 3 stroužky česneku, nakrájené na tenké plátky
- 350 g čerstvých lesních hub, očištěných a nakrájených na tenké plátky (nebo 120 g sušených hub namočených do 125 ml vlažné vody)
- sůl a bílý pepř
- 650 g mascarpone
- 350 g ementálu, nastrouhaného
- 120 g parmazánu, nastrouhaného
- 3 vejce, ušlehaná
- 1 lžička čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
- 8 plátků bílého chleba, bez kůrek, nejlépe den starého, nakrájeného na kousky
- 1 dýně hokkaido (asi 2 kg), odříznutý vršek (ten si schovám) a vydlabaná semínka
- Ve velké pánvi rozehřeju polovinu másla a olivový olej a osmahnu cibuli doměkka, ke konci přisypu česnek. Přidám k nim čerstvé houby, osolím je a opepřím, přiklopím a dusím asi 7 minut. Občas je promíchám. Pokud se rozhodnu pro sušené houby, přidám je do pánve i s vodou, ve které se namáčely, a dusím je, až změknou.
- Mezitím dám do velké mísy mascarpone, ementál, parmazán, vejce, muškátový oříšek a všechno pěkně pečlivě promíchám. Nakonec trochu osolím, opepřím a vmíchám houby.
- V menší pánvi rozpustím zbývající máslo, opeču na něm chleba, aby křupal a měl zlatou barvu.
- Troubu předehřeju na 190 °C. Celou dýni postavím do zapékací mísy nebo na plech a začnu ji naplňovat po vrstvách. První vrstva je třetina houbové směsi, pěkně ji uhladím, na ni vsypu polovinu chleba, pak znovu houbovou směs, chleba a nakonec poslední třetinu houbové směsi.
- Dýni zakryju odříznutým vrškem a dám ji péct na 1½ hodiny, až úplně změkne. Pak ji přinesu na stůl a na talíře nabírám porce dýňové dužiny s houbovou směsí. Všem nejvíc chutná s čerstvým bílým chlebem a dospělým se suchým bílým vínem.