Pastýřský koláč

Pastýřský koláč

8-10 PORCÍ
PŘÍPRAVA: 35 MINUT / OPÉKÁNÍ: 20 MINUT / VAŘENÍ: 45 MINUT
ZAPÉKÁNI: 15-30 MINUT

  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1¼ kg mletého hovězího masa
  • 2 cibule, nakrájené nadrobno
  • 3 mrkve, nakrájené nadrobno
  • 3 řapíky celeru, nakrájené na malé kousky
  • 2 stroužky česneku, nakrájené na tenké plátky
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 200 ml červeného vína
  • 400 ml hovězího vývaru
  • 4 lžíce worcesterské omáčky
  • 5 snítek čerstvého tymiánu
  • 2 bobkové listy
  • Na bramborovou kaši
  • 2 kg brambor na kaši, oloupaných a nakrájených na kostky
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 30 g másla
  • 240 ml plnotučného mléka
  • 200 g čedaru, nastrouhaného
  • muškátový oříšek, čerstvě nastrouhaný
  • 25 g parmazánu, nastrouhaného
  • několik snítek čerstvého tymiánu na ozdobu
  1. Ve velkém širokém kastrolu rozehřeju lžíci oleje a opeču na něm mleté maso, aby se rozpadalo na co nejmenší kousky a zhnědlo. Při opékání maso drtím vařečkou a pořád promíchávám. Krásně opečené maso přendám do mísy.
  2. Do kastrolu naliju zbývající olej, přidám cibuli, pár minut ji opékám, přidám mrkev a řapíkatý celer a opékám na mírném plameni do změknutí, trvá to asi 20 minut. Na poslední minutu přidám česnek a opeču. Do kastrolu přidám rajčatový protlak, zvýším plamen a znovu pár minut opékám a teprve teď do kastrolu vrátím maso.
  3. Přiliju víno, chvíli ho povařím, aby se zredukovalo, přiliju vývar, worcesterskou omáčku, vhodím tymián a bobkové listy, přivedu k varu, stáhnu plamen a na velmi mírném ohni vařím nezakryté za občasného míchání 45 minut, až je omáčka lesklá a hustá. Pokud ke konci vaření omáčka nehoustne, zesílím plamen. Vyndám bobkové listy a tymián.
  4. Mezitím udělám bramborovou kaši. Ve větším kastrolu zaliju brambory studenou vodou tak, aby byly ponořené, osolím, přivedu k varu, stáhnu plamen a vařím do změknutí. Trvá to asi 20 minut. Mezitím předehřeju troubu na 220 °C. Sliju vodu, šťouchadlem brambory rozšťouchám, přidám máslo a znovu prošťouchám. Přiliju mléko a přidám tři čtvrtiny čedaru, promíchám, okořením muškátovým oříškem, osolím, opepřím a znovu promíchám.
  5. Masovou směs rozdělím do zapékacích misek na jednu porci nebo do jedné velké, na maso rovnoměrně rozetřu bramborovou kaši, posypu zbývajícím čedarem a parmazánem, ozdobím tymiánem a dám do trouby zapéct na 15-30 minut - podle velikosti zapékací mísy.