Paprikáš

Paprikáš

6 PORCÍ PŘÍPRAVA: 30 MINUT / PEČENÍ: 2-21/2 HODINY

  • 1 kg zadního hovězího
  • 6-8 lžic hladké mouky, hodně osolené a opepřené
  • olivový olej
  • 2 velké cibule, nakrájené nahrubo
  • 4 stroužky česneku, nakrájené na tenké plátky
  • 350 g hnědých žampionů či hříbků, přepůlených
  • 2 červené papriky, nakrájené na kostičky
  • 2 lžičky mleté pálivé papriky
  • 3 lžičky drceného kmínu
  • 2x 400g plechovka loupaných a krájených rajčat
  • 600 ml hovězího vývaru
  • 1 malý svazek hladkolisté petrželky
  • bageta a zakysaná smetana k podávání
  1. Troubu předehřeju na 180 °C. Maso nakrájím na kostky velikosti sousta a obalím je v ochucené mouce.
  2. V hrnci rozpálím 2 lžíce oleje, vkládám do něj po částech kostky masa a nechám je zatáhnout a zhnědnout. Maso vyndám, do hrnce naopak vsypu cibuli (je-li potřeba, přidám olivový olej) a opeču ji dozlatova. Přidám česnek, houby a papriky a opékám 5 minut do změknutí. Pak přisypu koření a opékám asi minutu, až se rozvoní. Do hrnce vrátím maso, přidám nakládaná rajčata a přiliju vývar.
  3. Přiklopím a dám na 2-2½ hodiny do trouby, až maso změkne a omáčka krásně zhoustne. Dosolím podle chuti a těsně před servírováním posypu nasekanou petrželkou. Na stůl postavím v mističce zakysanou smetanu, aby si každý přidal do své porce, kolik chce. Paprikáš jíme s křupavou bagetou.