Naan

Naan

  • 25g droždí
  • cukr
  • 450g hladké mouky
  • přášek do pečiva
  • 40g másla
  • 220g bílého jogurtu
  1. Do 190 ml vlažné vody dám 25g droždí a tři lžičky cukru a trochu mouky, zamíchám a nechám v teple vykynout.
  2. Do mísy dáme zbylou mouku, naběhlý kvásek, sůl, prášek do pečiva, černuchu, rozpuštěné máslo a jogurt. Přidáme i zbylou vlažnou vodu. Vše vypracujeme v robotu v hladké těsto a necháme pod utěrkou na teplém místě vykynout na dvojnásobný objem.
  3. Poté těsto rozdělíme na 8 dílů, ze kterých připravíme bochánky, které necháme znovu krátce nakynout.
  4. Rozehřejeme pánev a bochánky postupně obalíme v mouce, vyválíme a po jedné straně lehce potřeme vodou. Potřenou stranou pokládáme do pánve a pečeme z obou stran asi 3 minuty. Vyndáme a potřeme rozpuštěným nebo přepuštěným máslem. Hotové chleby vrstvíme na sebe. Podáváme ideálně ještě teplé jako přílohu k indickým jídlům.