Mirčina žemlovka

Mirčina žemlovka

Ingredience

  • 4-6 (300g) bochánků (nebo vánočky/briošky)
  • 6 jablek, oloupaných a nakrájených na plátky
  • 40g másla (plus extra na vymazání formy)
  • 80g krupicového cukru
  • Tonka fazole (nebo vanilka)
  • Nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • 250ml mléka
  • 150ml smetany ke šlehání
  • Špetka soli
  • 3 žloutky
  • 30g krupicového cukru
  • 200g zakysané smetany
  • Skořice dle chuti
  • 100g rozinek
  • Rum
  • Vlašské ořechy

Postup

  1. Karamelizujeme cukr: V hrnci rozpustíme máslo a přidáme 80g cukru. Za stálého míchání vaříme do zkaramelizování. Přidáme nakrájená jablka a citronovou kůru a dusíme do změknutí.
  2. Připravíme krém: V misce smícháme mléko, smetanu, sůl, žloutky, 30g cukru a tonka fazole (nebo vanilku).
  3. Sestavíme žemlovku: Vymažeme pekáček máslem. Plátky bochánků namáčíme do mléčné směsi a necháme je důkladně nasáknout. Dno pekáčku vyložíme namočenými bochánky. Zakysanou smetanu smícháme se skořicí a trochou cukru a rozetřeme na bochánky. Na smetanu navrstvíme podušená jablka, rozinky a nasekané vlašské ořechy. Přikryjeme další vrstvou namočených bochánků. V případě potřeby přelijeme zbylou mléčnou směsí.
  4. Pečeme: Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 30 minut.
  5. Připravíme omáčku (volitelné): Pokud nám zbyla šťáva z jablek a rum, zahřejeme je v rendlíku. Mimo oheň vmícháme na kostičky nakrájené studené máslo. Vznikne tak máslová omáčka.
  6. Podáváme: Na talíř nandáme porci žemlovky a přelijeme omáčkou (pokud ji používáme).