Mirčina žemlovka
Ingredience
- 4-6 (300g) bochánků (nebo vánočky/briošky)
- 6 jablek, oloupaných a nakrájených na plátky
- 40g másla (plus extra na vymazání formy)
- 80g krupicového cukru
- Tonka fazole (nebo vanilka)
- Nastrouhaná kůra z 1 citronu
- 250ml mléka
- 150ml smetany ke šlehání
- Špetka soli
- 3 žloutky
- 30g krupicového cukru
- 200g zakysané smetany
- Skořice dle chuti
- 100g rozinek
- Rum
- Vlašské ořechy
Postup
- Karamelizujeme cukr: V hrnci rozpustíme máslo a přidáme 80g cukru. Za stálého míchání vaříme do zkaramelizování. Přidáme nakrájená jablka a citronovou kůru a dusíme do změknutí.
- Připravíme krém: V misce smícháme mléko, smetanu, sůl, žloutky, 30g cukru a tonka fazole (nebo vanilku).
- Sestavíme žemlovku: Vymažeme pekáček máslem. Plátky bochánků namáčíme do mléčné směsi a necháme je důkladně nasáknout. Dno pekáčku vyložíme namočenými bochánky. Zakysanou smetanu smícháme se skořicí a trochou cukru a rozetřeme na bochánky. Na smetanu navrstvíme podušená jablka, rozinky a nasekané vlašské ořechy. Přikryjeme další vrstvou namočených bochánků. V případě potřeby přelijeme zbylou mléčnou směsí.
- Pečeme: Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 30 minut.
- Připravíme omáčku (volitelné): Pokud nám zbyla šťáva z jablek a rum, zahřejeme je v rendlíku. Mimo oheň vmícháme na kostičky nakrájené studené máslo. Vznikne tak máslová omáčka.
- Podáváme: Na talíř nandáme porci žemlovky a přelijeme omáčkou (pokud ji používáme).