Karamelizujeme cukr: V hrnci rozpustíme máslo a přidáme 80g cukru. Za stálého míchání vaříme do zkaramelizování. Přidáme nakrájená jablka a citronovou kůru a dusíme do změknutí.
Připravíme krém: V misce smícháme mléko, smetanu, sůl, žloutky, 30g cukru a tonka fazole (nebo vanilku).
Sestavíme žemlovku: Vymažeme pekáček máslem. Plátky bochánků namáčíme do mléčné směsi a necháme je důkladně nasáknout. Dno pekáčku vyložíme namočenými bochánky. Zakysanou smetanu smícháme se skořicí a trochou cukru a rozetřeme na bochánky. Na smetanu navrstvíme podušená jablka, rozinky a nasekané vlašské ořechy. Přikryjeme další vrstvou namočených bochánků. V případě potřeby přelijeme zbylou mléčnou směsí.
Pečeme: Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 30 minut.
Připravíme omáčku (volitelné): Pokud nám zbyla šťáva z jablek a rum, zahřejeme je v rendlíku. Mimo oheň vmícháme na kostičky nakrájené studené máslo. Vznikne tak máslová omáčka.
Podáváme: Na talíř nandáme porci žemlovky a přelijeme omáčkou (pokud ji používáme).