Minestrone

Minestrone

6-8 PORCÍ PŘÍPRAVA: 30 MINUT / VAŘENÍ: 2½ HODINY

  • 450 g čerstvých cuket
  • 120 ml panenského olivového oleje
  • 3 lžíce másla
  • 1 cibule, nakrájená nadrobno
  • 2 mrkve, nakrájené na tenká kolečka
  • 2 řapíky celeru, nakrájené na kolečka
  • 3 brambory, oloupané a nakrájené na kostičky
  • 4 stroužky česneku, nakrájené na tenké plátky
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1½ l hovězího nebo kuřecího vývaru
  • 2x 400g konzerva loupaných soudkovitých rajčat se šťávou
  • 3 bobkové listy
  • 400g konzerva fazolí cannellini
  • 50 g těstovin
  • sůl, pepř
  • 30 g nastrouhaného parmazánu k podávání
  • lístky z čerstvé bazalky, na ozdobu
  1. Cukety pečlivě omyju, odkrojím z nich oba konce a nakrájím je na kostičky.
  2. Ve velkém hrnci rozehřeju olej a máslo a na středním plameni osmažím cibuli dosvětlezlatova. Pak přidám mrkev a za občasného míchání ji smažím 2-3 minuty, přihodím řapíkatý celer a smažím ho také 2-3 minuty. Pak přidám brambory a smažím další 2-3 minuty. Potom na další 2-3 minuty cukety. Poté na minutu česnek a nakonec přidám rajčatový protlak a krátce ho osmahnu. Do hrnce přiliju vývar, rajčata se šťávou, přihodím bobkové listy a osolím. Promíchám, stáhnu plamen a vařím pomalu 2 hodiny.
  3. Potom přidám scezené fazole, zamíchám a vařím další půlhodinu nebo tak dlouho, až je polévka hustá. Na posledních 10 minut nebo podle návodu na obalu vhodím do polévky těstoviny a vařím, dokud nejsou hotové. Nakonec polévku dochutím solí a pepřem a ozdobím parmazánem a bazalkou.

TIP: Pokud mám kůrku od parmazánu, přihodím ji během vaření, dodá polévce úžasnou chuť. Před servírováním ji z polévky vyndám.