Minestrone
6-8 PORCÍ PŘÍPRAVA: 30 MINUT / VAŘENÍ: 2½ HODINY
- 450 g čerstvých cuket
- 120 ml panenského olivového oleje
- 3 lžíce másla
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 2 mrkve, nakrájené na tenká kolečka
- 2 řapíky celeru, nakrájené na kolečka
- 3 brambory, oloupané a nakrájené na kostičky
- 4 stroužky česneku, nakrájené na tenké plátky
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1½ l hovězího nebo kuřecího vývaru
- 2x 400g konzerva loupaných soudkovitých rajčat se šťávou
- 3 bobkové listy
- 400g konzerva fazolí cannellini
- 50 g těstovin
- sůl, pepř
- 30 g nastrouhaného parmazánu k podávání
- lístky z čerstvé bazalky, na ozdobu
- Cukety pečlivě omyju, odkrojím z nich oba konce a nakrájím je na kostičky.
- Ve velkém hrnci rozehřeju olej a máslo a na středním plameni osmažím cibuli dosvětlezlatova. Pak přidám mrkev a za občasného míchání ji smažím 2-3 minuty, přihodím řapíkatý celer a smažím ho také 2-3 minuty. Pak přidám brambory a smažím další 2-3 minuty. Potom na další 2-3 minuty cukety. Poté na minutu česnek a nakonec přidám rajčatový protlak a krátce ho osmahnu. Do hrnce přiliju vývar, rajčata se šťávou, přihodím bobkové listy a osolím. Promíchám, stáhnu plamen a vařím pomalu 2 hodiny.
- Potom přidám scezené fazole, zamíchám a vařím další půlhodinu nebo tak dlouho, až je polévka hustá. Na posledních 10 minut nebo podle návodu na obalu vhodím do polévky těstoviny a vařím, dokud nejsou hotové. Nakonec polévku dochutím solí a pepřem a ozdobím parmazánem a bazalkou.
TIP: Pokud mám kůrku od parmazánu, přihodím ji během vaření, dodá polévce úžasnou chuť. Před servírováním ji z polévky vyndám.