Maso s mrkví
Možná jste maso s mrkví jídávali ve školní jídelně. A já bych se ráda Pokusila některé vaše vzpomínky radikálně převrátit: tohle je fakt a Pokusila některé vaše vzpomínky radikálně převrátit: tohle je fakt strašně dobré a nádherně voňavé jídlo.
4 PORCE / PŘÍPRAVA: 30 MINUT / DUŠENÍ: 25 MINUT
- 500 g krůtích nebo kuřecích prsou
- 3 lžíce ghí nebo másla
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 1 stroužek česneku, nakrájený na tenké plátky
- 2 velké mrkve, oloupané a nakrájené na kolečka a půlkolečka
- 1 lžíce hladké mouky
- 300-500 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
- sůl
- muškátový oříšek a citronová šťáva na dochucení
- hladkolistá petrželka na ozdobu
Maso umyju, osuším a nakrájím na menší kousky. Ve velké hluboké pánvi rozehřeju 2 lžíce ghí nebo másla, přidám maso a zprudka ze všech stran opeču dozlatova. Pak maso děrovanou naběračkou nebo vařečkou vylovím a dám zatím stranou. V pánvi rozehřeju zbývající lžíci ghí nebo másla, vsypu cibulia za občasného míchání ji opeču dozlatova. Přidám česnek a minutu ho opékám. Přidám mrkev a pár minut ji za občasného míchání opékám. Vše zapráším moukou a za stálého míchání ji opékám 1-2 minuty. Pak do pánve vliju 300 ml vývaru, seškrabu všechny opečánky ze stěn a dna pánve, vrátím do ní maso, osolím, promíchám, přiklopím, stáhnu plamen a dusím asi 25 minut. Pokud je třeba, přiliju ještě trochu vývaru.ještě trochu vývaru. Když je maso krásně měkké a omáčka tak akorát hustá, dochutím muškátovým oříškem, citronovou šťávou, případně solí. Nakonec ozdobím hladkolistou petrželkou. Maso s mrkví jíme většinou s rýží nebo vařenými bramborami.