Markovo kuře Tikka Masala
Na naložené maso
- 600 g kuřecích prsou
- dvě polévkové lžíce bílého jogurtu
- 3 stroužky česneku
- malý kousek zázvoru
- 1/2 lžičky kurkumy
- lžička červené papriky (podle chuti částečně nahradit pálivou paprikou)
- lžička garam masala
- lžíce oleje (slunečnicový, řepkový)
- sůl
- 50 ml mléka
- 50 g kešu oříšků
Na masalu
- dva bobkové listy
- kousek skořice
- půl lžičky kardamonu
- lžička římského kmínu
- 4 hřebíčky
- dvě až tři velké cibule nakrájené na hrubo
- dvě střední cibule nakrájené na kousky
- 2 červené papriky nakrájené na kousky
- 3 stroužky česneku
- malý kousek zázvoru
- 5 rajčat nakrájených na kostičky
- 50g rajčatového protlaku
- malý svazek koriandru
- lžička mletého koriandru
- lžička garam masaly
- lžička červené papriky (podle chuti částečně nahradit pálivou paprikou)
- půl lžičky kurkumy
- rýže
Postup
-
Do uzavíratelné krabičky dám jogurt, nastrouhaný zázvor a česnek a koření na naložení masa, kurkumu, garam masalu a červenou papriku a lžičku soli. Marinádu promíchám a přídám lžíci oleje. Kuřecí prsa nakrájím na malé kousky a obalím je v marinádě. Krabičku zavřu a dám alespoň na hodinu, ideálně do druhého dne, marinovat do lednice. Do druhé krabičky dám kešu ponořené do mléka a nechám je v lednici aby mléko nasákly.
-
Na rozpáleném oleji na mírném plameni důkladně osmahnu důkladně namarinované kuře. Maso dám stranou, přidám trochu oleje a nechám rozvoněk koření. Ideální je koření předem umlít (není nutné). Přidám nahrubo nakrájenou cibuli a nechám ji zesklovatět. Přidám jemně nastrouhaný česnek a zázvor. Po pár minutách přidám rajčata a dusím pod pokličkou cca 15 minut.
-
Přidám rajčatový protlak, přidám nasekané stonky koriandru a cibuli a papriku nakrájené na kousky. Nechám dusit dalších 10 minut.
-
Přidám čtveřici koření, promíchám a přidám kuře, aby se prohřálo. V mixéru rozmixuji kešu naložené v mléku a přidám do pánve. Nakonec přidám smetanu a chvíli povařím. Podávám s rýží.