Marinovaný grilovaný losos
4-6 PORCÍ PŘÍPRAVA: 20 MINUT / MARINOVÁNÍ: 1 HODINA / GRILOVÁNÍ: 10-15 MINUT
- 2 kusy čerstvé citronové trávy
- 50 ml sójové omáčky
- 2 hrsti listů čerstvého koriandru + na ozdobu
- kousek čerstvého zázvoru o velikosti palce, nastrouhaný
- 4 stroužky česneku, prolisované
- 1 velký filet z lososa (asi 1 kg)
- 4 lžíce medu
- 1 červená chilli paprička, očištěná a nasekaná najemno
- 2 jarní cibulky, nakrájené na tenká kolečka
- 2 limety, nakrájené
- zelený salát k podávání
- V hmoždíři roztluču citronovou trávu, až se rozvoní. Přimíchám k ní sójovou omáčku koriandr, zázvor a česnek. Lososa položím na tác a celého ho rovnoměrněpomažu touto marinádou. Zakryju ho potravinářskou fólií a dám ho na hodinu do lednice marinovat.
- Gril v troubě rozehřeju na 200 °C. Plech vyložím pečicím papírem. Po hodině marinovánípřesunu lososa na připravený plech, potřu ho medem, dám do trouby a griluju 10-15 minut, aby byl akorát pečený.
- Přesunu ho na servírovací mísu nebo prkýnko, vidličkou ho trochu natrhám, posypu ho chilli papričkou, jarní cibulkou, lístky koriandru a podávám ho s limetami a zeleným salátem.