Líčka na víně s bramborovou kaší

Líčka na víně s bramborovou kaší

Na 6 porcí Příprava: 30 minut Pečení: 2½–3 hodiny

  • 4 lžíce olivového oleje
  • 3 lžíce hladké mouky
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 3x 400g hovězí líčka, očištěná, omytá a osušená
  • 2 karotky, očištěné a nadrobno nakrájené
  • 1 stonek řapíkatého celeru, očištěný a nadrobno nakrájený
  • 3 šalotky, nadrobno nakrájené
  • 3 stroužky česneku, nadrcené
  • 70 g rajčatového protlaku
  • 10 větviček tymiánu
  • 2 bobkové listy
  • 2 lžíce tmavého cukru
  • 500 ml suchého červeného vína
  • 750 ml hovězího vývaru
  • 1 lžíce kuliček růžového pepře
  • Na bramborovou kaši
  • 1 kg moučných brambor typu C, oloupaných a nakrájených na stejné ostičky
  • 120 g másla, nakrájeného na kostky
  • 180 ml smetany na šlehání
  • 180 ml plnotučného mléka
  • sůl

Postup přípravy

  1. Troubu předehřeju na 180 °C. V těžkém litinovém kastrolu pomalu rozehřeju na středním plameni dvě lžíce olivového oleje.
  2. Mouku promíchám v širší misce se solí a pepřem a kusy hovězí masa v ochucené mouce obalím. Mouku z každého kousku masa trochu oklepu a po částech je v kastrolu opeču ze všech stran, až jsou krásně hnědé. Trvá to asi 3–4 minuty. Vyndám je děrovanou naběračkou a dám zatím stranou.
  3. Do kastrolu přiliju zbylé 2 lžíce oleje, přidám karotky, celer, šalotky a opékám asi 3–4 minuty dozlatova. Na poslední minutu přidám i česnek. Pak přidám do kastrolu rajčatový protlak a za stálého míchání vařím další minutu.
  4. Opečená hovězí líčka vrátím do kastrolu, přidám tymiánové větvičky, bobkové listy, cukr, víno, vývar a zvýším plamen. Přivedu k varu, zakryju poklicí a přendám kastrol do trouby. Peču dvě a půl až tři hodiny, až jsou líčka tak měkká, že se téměř rozpadají.
  5. 45 minut předtím, než mají být líčka hotová, začnu s bramborovou kaší. Brambory v hrnci zaliju studenou vodou, aby byly na prst ponořené, osolím a přivedu k varu. Vařím přibližně 25 minut doměkka, pak brambory scedím, vrátím je zpět do hrnce a mačkadlem na brambory je pořádně rozmačkám. Vmíchám postupně máslo. V dalším kastrůlku přivedu k varu smetanu s mlékem, když se začnou vařit, stáhnu je z plotny. Ručním šlehačem šlehám brambory v hrnci a postupně k nim přilévá smetanovo-mléčnou směs a pokračuju ve šlehání, až je kaše hladká a nadýchaná. Ochutnám ji a případně dosolím. Pak ji zakryju poklicí, zabalím do utěrky a schovám do peřiny, aby nevystydla.
  6. Upečené maso vyndám z kastrolu a na chvíli stranou. Omáčku přecedím a vrátím zpět do kastrolu. Zahřívám ji na středním plameni, přidám k ní kuličky pepře, přivedu ji k varu a vařím tak dlouho, až se trochu zredukuje a mírně zhoustne. Maso nakrájím a podávám ho s bramborovou kaší, zalité omáčkou.