Lečo

Lečo

  • 1 cibule
  • 6 paprik
  • 4 rajčata
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 180 g čabajské klobásy
  • 6 vajec
  • sůl
  • pepř
  • pažitka
  • chléb
  1. Cibuli oloupu a nakrájím nadrobno. Papriky omyju, zbavím semeníků a nakrájím na malé kostky. Pak omyju rajčata, rozpůlím je, vykrájím z nich ‚bubáky‘ a nakrájím je na kostky.
  2. V kastrolu rozehřeju olej, nechám na něm zpěnit cibulku, přidám rajčata a papriky, osolím, opepřím a opékám tak dlouho, až se vydusí všechna voda. Trvá to asi 10 minut.
  3. Mezitím si klobásu oloupu, nakrájím na kousky nebo kolečka a nechám ji na pánvi osmahnout. Dělám klobásu zvlášť proto, aby tuk, který se z klobásy vysmaží, nezůstal v leču.
  4. Nakonec do zeleniny rozklepnu vejce, promíchám, stáhnu trochu plamen a za občasného míchání smažím tak dlouho, až mají vejce krémovou konzistenci. Trvá to asi 3 minuty. Navrch leča dám vysmaženou klobásu, posypu pažitkou a podávám s chlebem. Tip - Někdy dělám lečo bez vajec. S cibulkou ale osmahnu i na plátky nakrájený česnek a nakonec ho posypu natrhanou bazalkou. Je to takové české ratatouille.