Lečo
- 1 cibule
- 6 paprik
- 4 rajčata
- 3 lžíce rostlinného oleje
- 180 g čabajské klobásy
- 6 vajec
- sůl
- pepř
- pažitka
- chléb
- Cibuli oloupu a nakrájím nadrobno. Papriky omyju, zbavím semeníků a nakrájím na malé kostky. Pak omyju rajčata, rozpůlím je, vykrájím z nich ‚bubáky‘ a nakrájím je na kostky.
- V kastrolu rozehřeju olej, nechám na něm zpěnit cibulku, přidám rajčata a papriky, osolím, opepřím a opékám tak dlouho, až se vydusí všechna voda. Trvá to asi 10 minut.
- Mezitím si klobásu oloupu, nakrájím na kousky nebo kolečka a nechám ji na pánvi osmahnout. Dělám klobásu zvlášť proto, aby tuk, který se z klobásy vysmaží, nezůstal v leču.
- Nakonec do zeleniny rozklepnu vejce, promíchám, stáhnu trochu plamen a za občasného míchání smažím tak dlouho, až mají vejce krémovou konzistenci. Trvá to asi 3 minuty. Navrch leča dám vysmaženou klobásu, posypu pažitkou a podávám s chlebem. Tip - Někdy dělám lečo bez vajec. S cibulkou ale osmahnu i na plátky nakrájený česnek a nakonec ho posypu natrhanou bazalkou. Je to takové české ratatouille.