Kynutý houskový knedlík

Kynutý houskový knedlík

Suroviny:

  • 500 g hrubé mouky
  • 2 g soli
  • 1 vejce
  • 300 ml mléka
  • 12 g čerstvého droždí
  • 70 g pečiva (jeden větší rohlík)
  • olej na potírání

Postup:

  1. Mléko ohřejte, aby bylo vlažné, čili nanejvýš na teplotu lidského těla. Rozdrobte do něj droždí a vidličkou promíchejte, až se rozpustí. Přidejte vejce a znovu rozkvedlejte.
  2. Do mísy nasypte mouku, osolte, a promíchejte vařečkou, aby se sůl v mouce rozptýlila. Doprostřed mouky nalijte mléčnou směs s droždím a vařečkou začněte od středu promíchávat s moukou. Postupně vypracujte lepivé kostrbaté těsto a duševně se připravte na hnětení.
  3. Chytněte do sevřené pěsti vařečku tak, jak malé dítě třímá vidličku. Druhou rukou pevně uchopte mísu do náruče. Nyní vařečkou opisujte pomyslné svislé kružnice – ve spodní části se pohybujte po dnu mísy směrem k sobě a podebírejte přitom těsto, po horním oblouku se nad mísou zase vracejte zpět. Po každém takovém pohybu pootočte druhou rukou nepatrně celou mísou, takže nikdy nebudete podebírat těsto ve stejném místě. Tímto způsobem pracujte asi deset minut. Po takovém výkonu se z hrudkovatého nesympatického těsta vylíhne cosi sametově jemného, vláčného, lesklého, co je schopné vytvořit blánu na velkých bublinách vzduchu, které do těsta vypracováváním vháníte.
  4. (Pokud máte robota s hnětacím hákem, pak ho samozřejmě klidně nechte těsto zpracovat a uhníst. Sice nedostanete tak nadýchaný výsledek, protože způsob hnětení je maličko jiný, ale knedlíky si pořídíte i tak prvotřídní, nebojte.)
  5. Rohlík nakrájejte na kostičky tak, aby každá měla na sobě kus vypečené povrchové vrsvty. Kostičky pečiva nasypte k uhnětenému těstu a promíchejte, aby se v něm rovnoměrně rozmístily.
  6. Tohle těsto i s mísou zakryjte vlhkou utěrkou a nechte jednu hodinu kynout na teplém místě. V teplejším prostředí, které má kolem 30 stupňů, může být těsto dokynuté i za půl hodiny, takže ho občas zkontrolujte. Správně vykynuté těsto má dvojnásobný objem, neměli byste mu dovolit nakynout víc.
  7. Na pracovní plochu vyklopte vykynuté těsto z mísy. Lehce ho prohněťte a utvořte z něj co nejhladší kouli – pokud se vám začne lepit k rukám nebo na plochu, trochu ho podsypte moukou. Rozdělte na stejné poloviny a z každé zformujte váleček široký asi šest centimetrů. Položte na plech nebo na tác potřený olejem, znovu zakryjte vlhkou utěrkou a nechte kynutou polovinu doby, co trvalo první kynutí.
  8. Do velkého hrnce napusťte dva centimetry vody na výšku, vložte do něj pařák na knedlíky, přikryjte poklicí a přiveďte k varu. Jakmile voda začne vřít, opatrně pařák vyložte složenou utěrkou a na ni umístěte obě knedlíkové šišky s dostatečným rozestupem, aby se při vaření a nabobtnání neslepily. Pokud chcete, můžete je preventivně na povrchu potřít olejem. Zakryjte poklicí a vařte poměrně silným varem (kvůli dostatku páry) 25 minut. Sporadicky kontrolujte, zda všechna voda nevyvřela, zejména pokud nemáte dobře těsnící poklici.
  9. Odstavte hrnec z plotýnky. Počkejte, až ustane var, opatrně podeberte každý knedlík velkou lžící nebo podběračkou a přesuňte jej na prkénko. Krájejte buď nití, nebo velmi zlehka ostrým pilkovým nožem na pečivo, jinak riskujete sražení a zhroucení knedlíku do vlastního nitra. Obyčejným nožem můžete bez obav porcovat až vychladlý knedlík, který pak ovšem potřebuje trochu ohřát a osvěžit nad párou.