Květáková polévka
Ingredience
- 500g brambor
- 2 mrkve
- 2 stroužky česneku
- 1 cibule
- 1 polévková lžíce oleje
- 1 květák
- 800ml vývaru
- 6 polévkových lžic lahůdkového droždí
- 1 čajová lžička Dijonské hořčice
- 2 čajové lžičky octa
- 1 čajová lžička smetany - VOLITELNÉ
- sójová omáčka Tamari na dochucení
- 2 čajové lžičky petrželky
- Schwarzwaldská šunka (slanina) - VOLITELNÉ
Postup
-
Na větší kusy nakrájíme mrkev, brambory a 1/2 květáku. Druhou polovinu květáku rovněž nakrájíme, ale necháme ji stranou.
-
Nakrájíme cibuli a prolisujeme česnek. V hrnci osmahneme na oleji cibuli, pak přidáme česnek a nakrájenou zeleninu a zalijeme vývarem. V extra hrnci vaříme zvlášť druhou polovinu květáku.
-
Když je zelenina měkká, rozmixujeme ji tyčovým mixérem. Květák rozmačkáme šťouchadlem na brambory a přidáme ho do polévky.
-
Přidáme lahůdkové droždí, sůl, dijonskou hořčici, ocet, smetanu, sojovku a petržel. Necháme vařit 20 minut, aby se chutě rozvinuly, případně ještě dochutíme.
Podáváme s pečivem a s osmahnutou slaninkou.