Květáková polévka

Květáková polévka

Ingredience

  • 500g brambor
  • 2 mrkve
  • 2 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • 1 polévková lžíce oleje
  • 1 květák
  • 800ml vývaru
  • 6 polévkových lžic lahůdkového droždí
  • 1 čajová lžička Dijonské hořčice
  • 2 čajové lžičky octa
  • 1 čajová lžička smetany - VOLITELNÉ
  • sójová omáčka Tamari na dochucení
  • 2 čajové lžičky petrželky
  • Schwarzwaldská šunka (slanina) - VOLITELNÉ

Postup

  1. Na větší kusy nakrájíme mrkev, brambory a 1/2 květáku. Druhou polovinu květáku rovněž nakrájíme, ale necháme ji stranou.

  2. Nakrájíme cibuli a prolisujeme česnek. V hrnci osmahneme na oleji cibuli, pak přidáme česnek a nakrájenou zeleninu a zalijeme vývarem. V extra hrnci vaříme zvlášť druhou polovinu květáku.

  3. Když je zelenina měkká, rozmixujeme ji tyčovým mixérem. Květák rozmačkáme šťouchadlem na brambory a přidáme ho do polévky.

  4. Přidáme lahůdkové droždí, sůl, dijonskou hořčici, ocet, smetanu, sojovku a petržel. Necháme vařit 20 minut, aby se chutě rozvinuly, případně ještě dochutíme.

Podáváme s pečivem a s osmahnutou slaninkou.