Kuře Tikka masala
Ingredience
- 500 g kuřecích řízků, nakrájených na nudličky
Na marinádu:
- 100 g bílého smetanového jogurtu
- 1 lžíce slunečnicového oleje
- 2 lžičky mletého koriandru
- šťáva z ½ citronu
- špetka mletého chilli koření
- 1 lžička sladké mleté papriky
- 2 lžičky mleté pískavice (řecké seno), nemusí být
- 6 ořechů kešu, rozetřených na pastu
- sůl
Na omáčku:
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- 1 kardamom
- ½ lžičky římského kmínu
- 1 bobkový list
- ½ svitku skořice
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 2 stroužky česneku, drcené
- 1–4 čerstvé červené chilli papričky, bez semínek a pokrájené
- 3 cm čerstvého zázvoru, strouhaného
- ½ lžičky koření garam masala
- špetka mleté kurkumy
- 1 masité rajče, sloupnuté a nakrájené na kostičky
- 1 lžíce rajčatového pyré
- 150 ml kokosového mléka
- 1 lžíce čerstvých koriandrových lístků
Na rýži:
- 260 g rýže basmati; na jednu porci počítejte asi 65 gramů (1/3 hrnku)
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- 1 malá cibule se 2 vetknutými hřebíčky
- sůl
Postup
-
Vyložte cedník hustou tkaninou a vyklopte do něj jogurt. Nechte vykapat (asi 30 minut). Pak ho spolu s dalšími přísadami na marinádu rozmixujte tyčovým mixérem najemno.
-
Marinádu promíchejte s kuřecím masem. V uzavřené nádobě nechte v chladničce marinovat přes noc nebo aspoň 4 hodiny, aby maso zkřehlo. Před přípravou ale nechte zahřát na pokojovou teplotu.
-
V pánvi na rozehřátém oleji pár minut opékejte římský kmín, kardamom, bobkový list a skořici, aby se rozvinuly vůně. Jakmile kmínová semena začnou praskat, vyjměte kardamom, bobkový list a skořici.
-
Ihned přidejte cibuli, česnek, zázvor a chilli papričku. Za stálého míchání opékejte 3–5 minut dozlatova. Potom vsypte garam masalu i kurkumu a míchejte ještě asi minutu. Přidejte rajče i rajčatové pyré a vařte 3–5 minut.
-
Přidejte kuřecí maso i s marinádou, zesilte plamen a zprudka vařte asi 8 minut, až se maso zatáhne, pak ztlumte a vařte, až bude maso měkké a omáčka zhoustne. Přilijte kokosové mléko a už jen prohřejte, případně dosolte. Podávejte s koriandrem a s rýží.
Příprava rýže:
-
Na oleji opékejte za stálého míchání asi 3–5 minut rýži, až se každé zrnko obalí tukem a zprůhlední. Zalijte vodou (na 1 díl rýže 2 díly vody), vhoďte cibuli, osolte a přiklopené vařte 12–15 minut.
-
Rýži už nemíchejte ani nesundávejte pokličku. Po 12 minutách ochutnejte nebo se podívejte, zda se voda vstřebala. Odklopte, vyhoďte cibuli, kastrol zakryjte utěrkou a nechte ještě 5–10 minut dojít.