Kuře Tikka masala

Kuře Tikka masala

Ingredience

  • 500 g kuřecích řízků, nakrájených na nudličky

Na marinádu:

  • 100 g bílého smetanového jogurtu
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • 2 lžičky mletého koriandru
  • šťáva z ½ citronu
  • špetka mletého chilli koření
  • 1 lžička sladké mleté papriky
  • 2 lžičky mleté pískavice (řecké seno), nemusí být
  • 6 ořechů kešu, rozetřených na pastu
  • sůl

Na omáčku:

  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 kardamom
  • ½ lžičky římského kmínu
  • 1 bobkový list
  • ½ svitku skořice
  • 1 cibule, nakrájená nadrobno
  • 2 stroužky česneku, drcené
  • 1–4 čerstvé červené chilli papričky, bez semínek a pokrájené
  • 3 cm čerstvého zázvoru, strouhaného
  • ½ lžičky koření garam masala
  • špetka mleté kurkumy
  • 1 masité rajče, sloupnuté a nakrájené na kostičky
  • 1 lžíce rajčatového pyré
  • 150 ml kokosového mléka
  • 1 lžíce čerstvých koriandrových lístků

Na rýži:

  • 260 g rýže basmati; na jednu porci počítejte asi 65 gramů (1/3 hrnku)
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 malá cibule se 2 vetknutými hřebíčky
  • sůl

Postup

  1. Vyložte cedník hustou tkaninou a vyklopte do něj jogurt. Nechte vykapat (asi 30 minut). Pak ho spolu s dalšími přísadami na marinádu rozmixujte tyčovým mixérem najemno.

  2. Marinádu promíchejte s kuřecím masem. V uzavřené nádobě nechte v chladničce marinovat přes noc nebo aspoň 4 hodiny, aby maso zkřehlo. Před přípravou ale nechte zahřát na pokojovou teplotu.

  3. V pánvi na rozehřátém oleji pár minut opékejte římský kmín, kardamom, bobkový list a skořici, aby se rozvinuly vůně. Jakmile kmínová semena začnou praskat, vyjměte kardamom, bobkový list a skořici.

  4. Ihned přidejte cibuli, česnek, zázvor a chilli papričku. Za stálého míchání opékejte 3–5 minut dozlatova. Potom vsypte garam masalu i kurkumu a míchejte ještě asi minutu. Přidejte rajče i rajčatové pyré a vařte 3–5 minut.

  5. Přidejte kuřecí maso i s marinádou, zesilte plamen a zprudka vařte asi 8 minut, až se maso zatáhne, pak ztlumte a vařte, až bude maso měkké a omáčka zhoustne. Přilijte kokosové mléko a už jen prohřejte, případně dosolte. Podávejte s koriandrem a s rýží.

Příprava rýže:

  1. Na oleji opékejte za stálého míchání asi 3–5 minut rýži, až se každé zrnko obalí tukem a zprůhlední. Zalijte vodou (na 1 díl rýže 2 díly vody), vhoďte cibuli, osolte a přiklopené vařte 12–15 minut.

  2. Rýži už nemíchejte ani nesundávejte pokličku. Po 12 minutách ochutnejte nebo se podívejte, zda se voda vstřebala. Odklopte, vyhoďte cibuli, kastrol zakryjte utěrkou a nechte ještě 5–10 minut dojít.