Kuře na zázvoru s meruňkovým kuskusem
Ingredience:
- 400g kuřecích prsou
- 2 velké mrkve, nakrájené na nudličky
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 2 stroužky česneku, prolisovaného
- větší kousek čerstvého zázvoru, nakrájený na nudličky
- olivový olej
- 1 lžíce cukru
- 2 lžíce sojové omáčky
- sůl, pepř
- 80g šálku nakrájených sušených meruněk
- šťáva z 1 pomeranče
- 2 lžíce pomerančové kůry
- 300g celozrnného kuskusu
- 1/2l zeleninového vývaru
- špetka kajenského pepře nebo mletého chilli
- 50g orestovaných a nasekaných mandlí
Postup:
- V malé misce smíchám meruňky a šťávu z pomeranče a dám stranou.
- Kuřecí řízky nakrájím na nudličky, osolím a opepřím.
- V pánvi rozpálím olej a osmahnu cibuli, po chvíli přidám česnek a zázvor. Vše osmahnu a pak přidám kousky kuřete, které od sebe důkladně oddělím, aby se promíchaly s cibulí. Když je maso osmahnuté, přidám na pánev mrkev a opět promíchám.
- Nasypu do pánve cukr a nechám chvíli zkaramelizovat. Pak přidám trochu vody, zakapu sójovou omáčkou, zmírním plamen a dusím ještě asi 5 minut.
- Dám vařit zeleninový vývar. Do vroucího vývaru naleju 4 lžíce olivového oleje a nasypu špetku kajenského pepře nebo chilli. Pak vmíchám kuskus, odstavím z plotny a nechám 4 minuty stát pod pokličkou.
- Kuskus načechrám vidličkou, vmíchám meruňky i se šťávou z pomeranče, mandle a pomerančovou kůru.
- Podávám buď jako maso a přílohu, nebo kuskus přímo na pánvi smíchám s kuřetem a podávám dohromady.