větší kousek čerstvého zázvoru, nakrájený na nudličky
olivový olej
1 lžíce cukru
2 lžíce sojové omáčky
sůl, pepř
80g šálku nakrájených sušených meruněk
šťáva z 1 pomeranče
2 lžíce pomerančové kůry
300g celozrnného kuskusu
1/2l zeleninového vývaru
špetka kajenského pepře nebo mletého chilli
50g orestovaných a nasekaných mandlí
Postup:
V malé misce smíchám meruňky a šťávu z pomeranče a dám stranou.
Kuřecí řízky nakrájím na nudličky, osolím a opepřím.
V pánvi rozpálím olej a osmahnu cibuli, po chvíli přidám česnek a zázvor. Vše osmahnu a pak přidám kousky kuřete, které od sebe důkladně oddělím, aby se promíchaly s cibulí. Když je maso osmahnuté, přidám na pánev mrkev a opět promíchám.
Nasypu do pánve cukr a nechám chvíli zkaramelizovat. Pak přidám trochu vody, zakapu sójovou omáčkou, zmírním plamen a dusím ještě asi 5 minut.
Dám vařit zeleninový vývar. Do vroucího vývaru naleju 4 lžíce olivového oleje a nasypu špetku kajenského pepře nebo chilli. Pak vmíchám kuskus, odstavím z plotny a nechám 4 minuty stát pod pokličkou.
Kuskus načechrám vidličkou, vmíchám meruňky i se šťávou z pomeranče, mandle a pomerančovou kůru.
Podávám buď jako maso a přílohu, nebo kuskus přímo na pánvi smíchám s kuřetem a podávám dohromady.