Kuře na paprice s krupicovými noky

Kuře na paprice s krupicovými noky

Kdybychom žili za Františka Josefa I., mohla bych s hrdostí tvrdít, že je tohle božské jídlo naše. Dnes musím se závistí konstatovat, že je to labužnické eso maďarské.

PRO 4 OSOBY PŘÍPRAVA: 20 MINUT / DUŠENÍ: 1 HODINA

  • 1 kuře, naporcované, nebo 4 jednotlivé porce (vždy s kostí)
  • sůl, 1 lžíce mleté sladké papriky, špetka pálivé papriky
  • 125 g másla
  • 1 velká cibule, nakrájená nadrobno
  • 100 g anglické slaniny, nakrájené na kousky
  • 1l drůbežího vývaru
  • 300 ml smetany na vaření
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 3 lžíce zakysané smetany
  1. Kuře omyju, osuším, důkladně osolím a ()balím každý kus ve směsi sladké a pálivé papriky. V kastrolu rozpustím máslo, přidám cibuli, nechám zesklovatět a přidám slaninu, kterou nechám chvíli osmahnout. Vložím maso a rychle opeču na všech stranách, aby se zatáhlo. Teprve pak podliju vývarem, přiklopím a na mírném ohni, za občasného míchání a podlévání, dusím hodinu.
  2. Maso vyjmu z kastrolu na talíř, šťávu propasíruju přes husté síto do dalšího kastrolu a dám vařit. Do hrnečku vliju smetanu, rozkvedlám v ní lžíci hladké mouky a omáčku zahustím. Chvíli povařím, stáhnu oheň a nakonec přidám zakysanou smetanu. Dosolím, maso vrátím do omáčky - ti, kteří jako já nemají rádi kůži - bez kůže, krátce prohřeju a podávám s noky.