Kuře na paprice s krupicovými noky
Kdybychom žili za Františka Josefa I., mohla bych s hrdostí tvrdít, že je tohle božské jídlo naše. Dnes musím se závistí konstatovat, že je to labužnické eso maďarské.
PRO 4 OSOBY PŘÍPRAVA: 20 MINUT / DUŠENÍ: 1 HODINA
- 1 kuře, naporcované, nebo 4 jednotlivé porce (vždy s kostí)
- sůl, 1 lžíce mleté sladké papriky, špetka pálivé papriky
- 125 g másla
- 1 velká cibule, nakrájená nadrobno
- 100 g anglické slaniny, nakrájené na kousky
- 1l drůbežího vývaru
- 300 ml smetany na vaření
- 1 lžíce hladké mouky
- 3 lžíce zakysané smetany
- Kuře omyju, osuším, důkladně osolím a ()balím každý kus ve směsi sladké a pálivé papriky. V kastrolu rozpustím máslo, přidám cibuli, nechám zesklovatět a přidám slaninu, kterou nechám chvíli osmahnout. Vložím maso a rychle opeču na všech stranách, aby se zatáhlo. Teprve pak podliju vývarem, přiklopím a na mírném ohni, za občasného míchání a podlévání, dusím hodinu.
- Maso vyjmu z kastrolu na talíř, šťávu propasíruju přes husté síto do dalšího kastrolu a dám vařit. Do hrnečku vliju smetanu, rozkvedlám v ní lžíci hladké mouky a omáčku zahustím. Chvíli povařím, stáhnu oheň a nakonec přidám zakysanou smetanu. Dosolím, maso vrátím do omáčky - ti, kteří jako já nemají rádi kůži - bez kůže, krátce prohřeju a podávám s noky.