Kuře Kung Pao

Kuře Kung Pao

  • 200 – 250g kuřecích prsou
  • hrst kešu ořechů
  • hrst arašídů
  • lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • nastrouhaný stroužek česneku
  • 2 jarní cibulky
  • cca 10 g kukuřičného škrobu
  • lžíce vody
  • 5 g cukru
  • 1/2 červené papriky
  • 4 lžíce sojové omáčky
  • lžíce ústřicové omáčky
  • 10 ml rýžového, příp. vinného octa
  • 10 ml sake nebo sladkého vína či sherry
  • arašídový olej
  • sušené chilli papričky podle vašich možností
  1. Nejdřív si připravte rýži. Jasmínovou, propláchnout v sítku cca 30 vteřin pod proudem studené vody. Rozehřát olej, 30 vteřin zarestovat rýži, zalít vodou (1 díl rýže, 1,5 dílu vody) a pomalu přivést k varu. Pak vařit do doby, kdy bude rýže vidět na hladině a voda bude až pod ní. Přiklopit a dát do trouby předehřáté na 200°C. Troubu v tu chvíli už vypněte. A hrnec s poklicí v ní nechte 18 minut. Hotovo. 2.Připravte maso – nakrájet a promíchat se čtvrtinou škrobu a trochou sojovky. Na chvilku do lednice.
  2. Omáčka – zbytek sojovky a škrobu, ústřicová omáčka, cukr, víno a ocet – promíchat.
  3. Mezi tím si nakrájejte jarní cibulku, papriku, sušené chilli, nastrouhejte zázvor a česnek a připravte nesolené ořechy.
  4. Ve větším množství oleje asi minutu a půl mazlete kuřecí. Maso dejte odkapat a skoro všechen olej odlijte.
  5. Postupujte na woku v následujícím sledu: zázvor, chilli a česnek 30s, paprika dalších 30s, maso 20s, oříšky a jarní cibulka 20s, odsunout na stranu, vlít omáčku, promíchat 1 min, v tu chvíli možno přidat kuřecí vývar pro větší množství omáčky.