Kulajda

Kulajda

Suroviny:

  • hladká mouka 2–3 lžíce
  • vývar (nebo voda) 1 litr
  • máslo 1 velká lžíce
  • olej 2 lžíce
  • brambory (středně velké) 5 ks
  • houby (čerstvé, nebo menší hrst sušených a ve vodě namočených) 1 velká hrst
  • smetana ke šlehání (33 % tuku) 1 kelímek
  • ocet 2–3 lžíce
  • cukr
  • kopr (čerstvý, případně naložený nebo mražený)
  • bobkový list
  • nové koření (celé)
  • kmín
  • sůl
  • pepř (čerstvě namletý)
  • vejce 4 ks

Postup:

  1. V kastrolu rozpusťte vrchovatou lžíci másla a přidejte ještě trochu oleje, tak abyste měli celé dno pokryté tukem. Máslo zaprašte 2–3 lžícemi hladké mouky podle toho, jak moc chcete mít polévku hustou, jíšku stále míchejte a restujte, než začne vonět a směs lehce zhnědne. Do rozpálené jíšky přilijte vařící vývar (vodu) a metličkou vše rozšlehejte.
  2. Do směsi přidejte nakrájené brambory, očištěné houby, kmín, bobkový list a nové koření. Houby předem v rozpálené pánvi orestujte, a až potom je přidejte do polévky. Vařte, dokud brambory nejsou měkké, to trvá asi 10–15 minut.
  3. Vyndejte bobkový list a nové koření. Do polévky přilijte opravdu tučnou smetanu, aby se polévka nesrazila. Osolte, opepřete, přidejte kopr, dochuťte cukrem a octem. Poměr cukru a octa je skutečná alchymie, já dávám asi 2 lžíce octa a 2 lžíce cukru, záleží ale opravdu a pouze na vaší chuti, radši ze začátku ochuťte méně a případně ještě poupravte.
  4. Já vejce vařím natvrdo ve skořápce vedle, tradičně je můžete připravit i jako ztracená.