Krůtí stehna se šalotkami

Krůtí stehna se šalotkami

Mám dost světlý byt. Když upeču tuhle krůtu, osvětlí se ještě víc. Rozžehne se španělské slunce, rozezní oceán a všichni začnem blahem téct.

PRO 6 OSOB PŘÍPRAVA: 30 MINUT / PEČENÍ: ASI 2 HODINY

  • 1-2 lžíce olivového oleje
  • 2 krůtí stehna, celkem asi 1½ kg
  • 15 šalotek nebo malých žlutých cibulí (celkem cca 750 g), oloupaných, ale v celku
  • 2 stroužky česneku, oloupané, ale v celku
  • 200 ml drůbežího vývaru
  • 400g konzerva rajčat
  • 2 bobkové listy
  • 4 snítky tymiánu
  • sůl a čerstvě namletý pepř
  1. Zatímco zahřívám troubu na 220 °C, rozpálím na plotně olej v kastrolu vhodném do trouby. Krůtí stehna omyju, osuším a v kastrolu je opeču ze všech stran dohněda, trvá to 3-4 minuty z každé strany. Pak je vyndám a odložím.
  2. Stáhnu trochu plamen, na olej vhodím šalotky nebo cibuli a opékám je asi 10 minut, až začnou karamelizovat. Přidám česnek, ještě asi minutu opékám, pak do kastrolu vliju vývar, rajčata a přidám bobkové listy. Pak dám do kastrolu maso, osolím, opepřím a pokryju tymiánem. Kastrol přiklopím a dám ho do trouby.
  3. Dusím 30-45 minut při 220 °C, pak teplotu snížím na 180 °C a peču ještě 1½ -2 hodiny, podle velikosti masa. Zhruba 45 minut před koncem pečení sundám z kastrolu poklici a stehna občas přeliju vypečenou šťávou. Ke krůtím stehnům podávám nejčastěji bramborovou kaši nebo je jíme jen s čerstvým pečivem.