Krevetové biryani
Ingredience
- 300g krevet
- 300g rýže basmati
- šafrán
- 1 menší hrnek mléka
- ghí nebo máslo
Na marinádu na krevety:
- 1 větší lžička kurkumy
- chilli podle chuti
- sůl
- šťáva z 1 citronu
- trochu olivového oleje
Na masalu:
- olej
- 3 střední cibule, nakrájené nadrobno
- 1 plechovka krájených rajčat
- 4 stroužky česneku, prolisovaného
- cca 5cm zázvoru, oloupaného a nastrouhaného
- 1 vrchovatá lžička kurkumy
- koření garam masala
- sůl
- 1 bílý jogurt
- 1 lžíce pískavice
- čerstvý koriandr
Postup
-
Vyrobím si marinádu.
-
Pokud mám mražené, již vyloupané krevety, tak je nerozmrazuji a marinuji je mražené. Pokud mám čerstvé krevety, zbavím je nejdřív hlavičky, oloupu šupiny podél celého těla, odstraním ocásky a vyjmu tenké střívko - ostrým nožíkem krevetu naříznu podél hřbetu. Střívko je tenké jako nitka a někdy jde vytáhnout vcelku, zatímco jindy se musí preparovat po kouskách. Řez vyčistím po celé délce krevety.
-
Krevety nechám v chladu hodinu marinovat.
-
Rýži namočím na 30 minut v osolené vodě v poměru 1 díl suché rýže na 2 díly vody (tj. v 600ml vody). Do vody přidám pár kapek oleje. Po 30 minutách přivedu nasáklou rýži pomalu k varu. Jakmile začne vařit, vypnu sporák a nechám ji stát přiklopenou 25 minut. Nemíchám ji, aby se nerozbila zrnka.
-
Do mléka vsypu špetku šafránu a nechám ho louhovat.
-
Na oleji osmažím cibuli, po chvíli přidám prolisovaný česnek a nastrouhaný zázvor. Po pár minutách vmíchám rajčata z plechovky a kurkumu. Dusím při nízké teplotě asi 10 minut. Pokud je to nutné, přiliju trochu vody.
-
Na vedlejší pánvi si mezitím na troše ghí nebo másla opeču krevety (stačí jim 3-4 minuty).
-
K rajčatům přidám jogurt. opečené krevety a vrchovatou lžičku garam masaly. Dusím 5 minut a pak odstavím z plotny. Přidám pískavici a čerstvý koriandr.
-
Pekáček vymažu ghí nebo máslem a rozprostřu do něj polovinu uvařené rýže. Rýži posypu garam masalou a pokladu krevetami. Navrch rozprostřu zbylou rýži a přeliju ji šafránovým mlékem.
-
Biryani zapékám 30 minut v troubě na 180°C. Nejdůležitější je, aby během pečení biryani nevyschlo, tj. z pekáče nesmí unikat pára - poklice musí dobře sedět.