Krevetové biryani

Krevetové biryani

Ingredience

  • 300g krevet
  • 300g rýže basmati
  • šafrán
  • 1 menší hrnek mléka
  • ghí nebo máslo

Na marinádu na krevety:

  • 1 větší lžička kurkumy
  • chilli podle chuti
  • sůl
  • šťáva z 1 citronu
  • trochu olivového oleje

Na masalu:

  • olej
  • 3 střední cibule, nakrájené nadrobno
  • 1 plechovka krájených rajčat
  • 4 stroužky česneku, prolisovaného
  • cca 5cm zázvoru, oloupaného a nastrouhaného
  • 1 vrchovatá lžička kurkumy
  • koření garam masala
  • sůl
  • 1 bílý jogurt
  • 1 lžíce pískavice
  • čerstvý koriandr

Postup

  1. Vyrobím si marinádu.

  2. Pokud mám mražené, již vyloupané krevety, tak je nerozmrazuji a marinuji je mražené. Pokud mám čerstvé krevety, zbavím je nejdřív hlavičky, oloupu šupiny podél celého těla, odstraním ocásky a vyjmu tenké střívko - ostrým nožíkem krevetu naříznu podél hřbetu. Střívko je tenké jako nitka a někdy jde vytáhnout vcelku, zatímco jindy se musí preparovat po kouskách. Řez vyčistím po celé délce krevety.

  3. Krevety nechám v chladu hodinu marinovat.

  4. Rýži namočím na 30 minut v osolené vodě v poměru 1 díl suché rýže na 2 díly vody (tj. v 600ml vody). Do vody přidám pár kapek oleje. Po 30 minutách přivedu nasáklou rýži pomalu k varu. Jakmile začne vařit, vypnu sporák a nechám ji stát přiklopenou 25 minut. Nemíchám ji, aby se nerozbila zrnka.

  5. Do mléka vsypu špetku šafránu a nechám ho louhovat.

  6. Na oleji osmažím cibuli, po chvíli přidám prolisovaný česnek a nastrouhaný zázvor. Po pár minutách vmíchám rajčata z plechovky a kurkumu. Dusím při nízké teplotě asi 10 minut. Pokud je to nutné, přiliju trochu vody.

  7. Na vedlejší pánvi si mezitím na troše ghí nebo másla opeču krevety (stačí jim 3-4 minuty).

  8. K rajčatům přidám jogurt. opečené krevety a vrchovatou lžičku garam masaly. Dusím 5 minut a pak odstavím z plotny. Přidám pískavici a čerstvý koriandr.

  9. Pekáček vymažu ghí nebo máslem a rozprostřu do něj polovinu uvařené rýže. Rýži posypu garam masalou a pokladu krevetami. Navrch rozprostřu zbylou rýži a přeliju ji šafránovým mlékem.

  10. Biryani zapékám 30 minut v troubě na 180°C. Nejdůležitější je, aby během pečení biryani nevyschlo, tj. z pekáče nesmí unikat pára - poklice musí dobře sedět.