Kořeněná fazolová polévka s kokosovým mlékem
4 porce
- 250 g míchaných fazolí
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 cibule nakrájené nadrobno
- 450 g mrkve, nakrájené nahrubo
- 1 lžíce koření garam masála
- asi 5cm kousek čerstvého zázvoru, nastrouhaného
- šťáva z 1 pomeranče
- 1 l zeleninového vývaru
- 200ml konzerva kokosového mléka
- 2 lžíce sekaných lístků koriandru
Postup přípravy
- Fazole přes noc (přibližně na 8–12 hodin) namočte do studené vody. Tekutinu slijte, v hrnci fazole zalijte čerstvou vodou a vařte hodinu až hodinu a půl doměkka. Nesolte.
- V jiném hrnci na oleji zvolna opékejte cibuli a mrkev asi 15 minut dozlatova. Přidejte koření garam masála a strouhaný zázvor a míchejte ještě minutu.
- Přilijte pomerančovou šťávu a zeleninový vývar a přiveďte k varu. Nechte mírně bublat 10 minut, až bude mrkev měkká, a pak přilijte kokosové mléko. Polovinu rozmixujte, vlijte zpátky do hrnce a přidejte scezené fazole. Společně prohřejte, případně dosolte a před podáváním vmíchejte koriandr.