Kořeněná fazolová polévka s kokosovým mlékem

Kořeněná fazolová polévka s kokosovým mlékem

4 porce

  • 250 g míchaných fazolí
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 cibule nakrájené nadrobno
  • 450 g mrkve, nakrájené nahrubo
  • 1 lžíce koření garam masála
  • asi 5cm kousek čerstvého zázvoru, nastrouhaného
  • šťáva z 1 pomeranče
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 200ml konzerva kokosového mléka
  • 2 lžíce sekaných lístků koriandru

Postup přípravy

  1. Fazole přes noc (přibližně na 8–12 hodin) namočte do studené vody. Tekutinu slijte, v hrnci fazole zalijte čerstvou vodou a vařte hodinu až hodinu a půl doměkka. Nesolte.
  2. V jiném hrnci na oleji zvolna opékejte cibuli a mrkev asi 15 minut dozlatova. Přidejte koření garam masála a strouhaný zázvor a míchejte ještě minutu.
  3. Přilijte pomerančovou šťávu a zeleninový vývar a přiveďte k varu. Nechte mírně bublat 10 minut, až bude mrkev měkká, a pak přilijte kokosové mléko. Polovinu rozmixujte, vlijte zpátky do hrnce a přidejte scezené fazole. Společně prohřejte, případně dosolte a před podáváním vmíchejte koriandr.