Karbanátky

Karbanátky

4-6 PORCI PŘÍPRAVA: 25 MINUT / SMAŽENÍ: 15 MINUT

  • 450 g mletého libového vepřového masa
  • 300 g mletého tučného vepřového masa
  • 150 g mletého hovězího ořechu
  • 1½ housky, nakrájené na kostičky
  • 100 ml mléka na namočení housky
  • ½ cibule, nakrájená nadrobno
  • 1 velké vejce
  • 1 stroužek česneku, prolisovaný
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 lžíce soli
  • čerstvě mletý pepř
  • rostlinný olej na smažení
  • chleba, hořčice a kyselé okurky k podávání
  1. Do mísy dám všechno maso a přidám nejdřív housky, které jsem předtím namočila do vlažného mléka a pak vymačkala. Maso začnu rukama míchat a přidávám všechny ostatní ingredience a koření. Znovu důkladně promíchám.
  2. Jakmile směs drží hladce pohromadě, vyndám ji z mísy a ještě chvíli zpracovávám na vále. Namočím si ruce a tvaruju hezké karbanátky.
  3. V pánvi rozpálím olej a vkládám do něj karbanátky tak, aby měly dost prostoru a opékaly se i z boku. Osmažím je z obou stran a hotové je pokládám na plochou mísu, vyloženou papírovými utěrkami - odsají přebytečný tuk.
  4. Někdy si je dáme s bramborovou kaší, ale většinou jen tak s chlebem, hořčicí a kyselou okurkou.