Karbanátky
4-6 PORCI PŘÍPRAVA: 25 MINUT / SMAŽENÍ: 15 MINUT
- 450 g mletého libového vepřového masa
- 300 g mletého tučného vepřového masa
- 150 g mletého hovězího ořechu
- 1½ housky, nakrájené na kostičky
- 100 ml mléka na namočení housky
- ½ cibule, nakrájená nadrobno
- 1 velké vejce
- 1 stroužek česneku, prolisovaný
- 1 lžička drceného kmínu
- 1 lžíce soli
- čerstvě mletý pepř
- rostlinný olej na smažení
- chleba, hořčice a kyselé okurky k podávání
- Do mísy dám všechno maso a přidám nejdřív housky, které jsem předtím namočila do vlažného mléka a pak vymačkala. Maso začnu rukama míchat a přidávám všechny ostatní ingredience a koření. Znovu důkladně promíchám.
- Jakmile směs drží hladce pohromadě, vyndám ji z mísy a ještě chvíli zpracovávám na vále. Namočím si ruce a tvaruju hezké karbanátky.
- V pánvi rozpálím olej a vkládám do něj karbanátky tak, aby měly dost prostoru a opékaly se i z boku. Osmažím je z obou stran a hotové je pokládám na plochou mísu, vyloženou papírovými utěrkami - odsají přebytečný tuk.
- Někdy si je dáme s bramborovou kaší, ale většinou jen tak s chlebem, hořčicí a kyselou okurkou.