Kapustové karbanátky

Kapustové karbanátky

4 PORCE PŘÍPRAVA: 25 MINUT / SMAŽENÍ: 15 MINUT

  • 1 středně velká kapusta
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 3½ rohlíku, nakrájeného na kostičky
  • 120 ml mléka
  • rostlinný olej
  • ½ cibule, nakrájená nadrobno
  • 20 g másla
  • 2 vejce
  • 100 g vařeného uzeného masa, nakrájeného nadrobno
  • ¼ lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
  • 150 g strouhanky
  1. Kapustu zbavím ovadlých listů, pečlivě propláchnu a ponořím do hrnce s osolenou vroucí vodou. Uvařím ji doměkka a nechám na cedníku pořádně okapat. Pak ji na prkýnku nadrobno nasekám. Rohlíky namočím do mléka. Na troše oleje osmahnu cibuli.
  2. Ve větší míse smíchám máslo, sůl, rozklepnu vejce, přidám vymačkané rohlíky, osmahnutou cibulku, uzené maso, kapustu, pepř, muškátový oříšek a tolik strouhanky, aby vzniklo těsto jako na karbanátky. Pěkně ho zamíchám.
  3. Namočenou rukou tvaruju karbanátky a každý pak obalím ve strouhance.
  4. Do pánve naliju asi 2 centimetry oleje, nechám ho rozehřát a smažím karbanátky dozlatova. Mám je ráda s kaší, hlávkovým salátem nebo s chlebem.

TIP: Karbanátky se můžou namísto muškátového oříšku ochutit majoránkou a česnekem. Uzené maso nahradí strouhaný sýr anebo nic.