Kapustové karbanátky
4 PORCE PŘÍPRAVA: 25 MINUT / SMAŽENÍ: 15 MINUT
- 1 středně velká kapusta
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 3½ rohlíku, nakrájeného na kostičky
- 120 ml mléka
- rostlinný olej
- ½ cibule, nakrájená nadrobno
- 20 g másla
- 2 vejce
- 100 g vařeného uzeného masa, nakrájeného nadrobno
- ¼ lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
- 150 g strouhanky
- Kapustu zbavím ovadlých listů, pečlivě propláchnu a ponořím do hrnce s osolenou vroucí vodou. Uvařím ji doměkka a nechám na cedníku pořádně okapat. Pak ji na prkýnku nadrobno nasekám. Rohlíky namočím do mléka. Na troše oleje osmahnu cibuli.
- Ve větší míse smíchám máslo, sůl, rozklepnu vejce, přidám vymačkané rohlíky, osmahnutou cibulku, uzené maso, kapustu, pepř, muškátový oříšek a tolik strouhanky, aby vzniklo těsto jako na karbanátky. Pěkně ho zamíchám.
- Namočenou rukou tvaruju karbanátky a každý pak obalím ve strouhance.
- Do pánve naliju asi 2 centimetry oleje, nechám ho rozehřát a smažím karbanátky dozlatova. Mám je ráda s kaší, hlávkovým salátem nebo s chlebem.
TIP: Karbanátky se můžou namísto muškátového oříšku ochutit majoránkou a česnekem. Uzené maso nahradí strouhaný sýr anebo nic.