Kapustnica

Kapustnica

10 PORCÍ PŘÍPRAVA: 30 MINUT / ODLEŽENÍ: PŘES NOC A PÁR HODIN VAŘENI: 1 HODINA A 40 MINUT

  • 10 kuliček pepře
  • 1 lžička čerstvě mletého pepře + na dochucení
  • 2 lžíce kmínu
  • 5 kuliček nového koření
  • 2 bobkové listy
  • sůl
  • hrst sušených hub
  • 1 kg kysaného zelí, nakrájeného, okapaného
  • 350 g uzené krkovičky, nakrájené na kostičky
  • 5 sušených švestek
  • 100 g uzené slaniny, nakrájené na kostičky
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 2 cibule, nakrájené nadrobno
  • 6 stroužků česneku, nakrájených na tenké plátky
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 350 g uzené klobásy, nakrájené na kolečka
  • 4 brambory, oloupané, nastrouhané na jemném struhadle a okapané
  • 4 brambory na kostky
  • 500 g zakysané smetany
  1. Do velkého hrnce dám všechno koření, sůl a sušené houby, zaliju 2,5 litry vody a na středním plameni přivedu k varu. Stáhnu plamen vařím 30 minut. Pak do hrnce přidám kysané zelí a vařím dál. po dalších 30 minutách přidám krkovičku a švestky.
  2. Mezitím rozpálím pánev, nasypu do ní slaninu, nechám ji vyškvařit, pak ještě na minutku přidám do pánve sladkou papriku, aby se rozvoněla, a vše vhodím do hrnce.
  3. Na omastku, který zbyl ze slaniny, nechám zesklovatět cibuli, kteroup pak spolu s plátky česneku přidám do hrnce, promíchám, nechám chvíli povařit a dám tu skoro hotovou kapustnicu přes noc uležet do chladu.
  4. Druhý den osmahnu klobásu na lžíci oleje, polévku ohřeju, přidám do ní klobásu, nastrouhané brambory a nakrájené brambory a vařím 30 minut. Nakonec do polévky vmíchám zakysanou smetanu a nechám ji ještě chvíli povařit, pak osolím a opepřím. Před podáváním nechám kapustnicu ještě pár hodin odležet.