Italská pasta s chlebovou strouhankou

Italská pasta s chlebovou strouhankou

Ingredience

Na strouhanku:

  • 2-3 krajíce chleba (záleží na velikosti bochníku)
  • 1 polévková lžíce italského koření - směs sušené bazalky, oregana, rozmarýnu, petrželky, tymiánu a česneku

Na pastu:

  • 300g sušených těstovin (ideálně fusilli)
  • 3 rajčata, nakrájená
  • 2 stroužky česneku, prolisované
  • 1 vrchovatá lžíce kapar
  • 2+ lžic olivového oleje
  • čerstvá bazalka na servírování - VOLITELNÉ

Postup

Příprava strouhanky:

  1. Vysuším krajíce chleba - dám je na 20-40 minut (záleží na tloušťce krajíce a na tom, jak je chléb čerstvý) do trouby na 90°C

  2. Když jsou krajíce vysušené, nalámu je na menší kousky a dám je do food processoru. Nasekám je na jemnou strouhanku. Větší kousky v ní v zásadě nevadí :)

  3. Do strouhanky zamíchám připravenou směs italského směs koření. Pokud mám strouhanky hodně, dá se v tomto bodě rovněž dát ji do lednice či mrazáku a schovat si ji na příště!

Příprava pasty:

  1. V hrnci uvařím těstoviny. Než sleju vodu, nechám si jí trochu stranou (později ji použiji do omáčky).

  2. Zatímco se vaří těstoviny, dám na pánev olivový olej a začnu na něm smažit prolisovaný česnek a rajčata na střední plamen. Je potřeba je pravidelně promíchávat. Počkám, než se z nich téměř vyvaří všechna tekutina.

  3. Přidám do pánve olivový olej a přisypu okořeněnou strouhanku. Opékám 3-5 minut, až začne strouhanka vypadat pěkně a nasaje do sebe většinu šťávy a oleje z pánve. Když je téměř hotová, odstavím pánev z plamene a přisypu kapary.

  4. Přidám do pánve trochu vody z těstovin, až se vytvoří pěkná, krémová omáčka. Přisypu těstoviny, promíchám.

  5. Servíruji ozdobené čerstvou bazalkou.