Italská pasta s chlebovou strouhankou
Ingredience
Na strouhanku:
- 2-3 krajíce chleba (záleží na velikosti bochníku)
- 1 polévková lžíce italského koření - směs sušené bazalky, oregana, rozmarýnu, petrželky, tymiánu a česneku
Na pastu:
- 300g sušených těstovin (ideálně fusilli)
- 3 rajčata, nakrájená
- 2 stroužky česneku, prolisované
- 1 vrchovatá lžíce kapar
- 2+ lžic olivového oleje
- čerstvá bazalka na servírování - VOLITELNÉ
Postup
Příprava strouhanky:
-
Vysuším krajíce chleba - dám je na 20-40 minut (záleží na tloušťce krajíce a na tom, jak je chléb čerstvý) do trouby na 90°C
-
Když jsou krajíce vysušené, nalámu je na menší kousky a dám je do food processoru. Nasekám je na jemnou strouhanku. Větší kousky v ní v zásadě nevadí :)
-
Do strouhanky zamíchám připravenou směs italského směs koření. Pokud mám strouhanky hodně, dá se v tomto bodě rovněž dát ji do lednice či mrazáku a schovat si ji na příště!
Příprava pasty:
-
V hrnci uvařím těstoviny. Než sleju vodu, nechám si jí trochu stranou (později ji použiji do omáčky).
-
Zatímco se vaří těstoviny, dám na pánev olivový olej a začnu na něm smažit prolisovaný česnek a rajčata na střední plamen. Je potřeba je pravidelně promíchávat. Počkám, než se z nich téměř vyvaří všechna tekutina.
-
Přidám do pánve olivový olej a přisypu okořeněnou strouhanku. Opékám 3-5 minut, až začne strouhanka vypadat pěkně a nasaje do sebe většinu šťávy a oleje z pánve. Když je téměř hotová, odstavím pánev z plamene a přisypu kapary.
-
Přidám do pánve trochu vody z těstovin, až se vytvoří pěkná, krémová omáčka. Přisypu těstoviny, promíchám.
-
Servíruji ozdobené čerstvou bazalkou.