Indická cizrna "Butter Chicken"
Ingredience
- 300g cizrny
- 150g kešu, nasáklých
- 1/2 hrnku mléka (může být i rostlinné)
- 1 lžíce arašídového nebo slunečnicového oleje
- 60g másla
- 1 bobkový list
- 2,5 lžičky koření garam masala
- 1 lžička kurkumy
- 2 lžičky kmínu (semínka)
- 3 malé (nebo 2 střední) cibule
- 4 stroužky česneku
- 5cm zázvoru, oloupaného
- 3 rajčata, nakrájená
- chilli koření nebo chilli paprička
- 1/2l zeleninového vývaru
- sůl
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 2 lžíce mandlového másla (nebo mletých mandlí) - případně arašídové máslo
- 1 lžíce rýžového octa nebo citronové šťávy
- nasekané koriandrové lístky a rýže basmati na servírování
Postup
-
Cizrnu namočím 1-2 dny předem, vodu pravidelně měním. Před vařením vyndám tmavé kuličky.
-
Kešu dám do hrnku a přeliju vroucí vodou. Nechám nasáknout minimálně 30 minut předem, ale čím déle, tím lépe.
-
Nasáklé kešu spolu s vodou z hrnku, mléko a mandlové máslo rozmixuji dohladka. Nechám stranou.
-
Nakrájím cibuli, česnek a zázvor (stačí nahrubo). Dám do mixéru, přidám pár lžic vody, a rozmixuji dohladka. Nechám stranou.
-
Ve velkém hrnci rozehřeju lžíci arašídového oleje. Přidám bobkový list, garam masalu, kmín a kukrumu. Chvíli smažím na střední plamen, dokud to nezačne pěnit a vonět ořechově (cca 1 minutu).
-
Přidám cibulové pyré a máslo. Dobře promíchám. Snížím plamen na mírný a vařím dohněda (asi 20 minut). Občas promíchám.
-
Přidám chilli, sůl, nakrájená rajčata. Vařím, dokud rajčata nezměknou. Přidám zeleninový vývar, cizrnu a promíchám. Přivedu k varu, pak stáhnu plamen na střední a vařím zhruba 1/2 hodiny nezakryté. Občas promíchám.
-
Odstavím z plotny a vmíchám rozmixované kešu a rajčatový protlak.
-
Servíruji s rýží basmati a čerstvým koriandrem.