Indická cizrna "Butter Chicken"

Indická cizrna "Butter Chicken"

Ingredience

  • 300g cizrny
  • 150g kešu, nasáklých
  • 1/2 hrnku mléka (může být i rostlinné)
  • 1 lžíce arašídového nebo slunečnicového oleje
  • 60g másla
  • 1 bobkový list
  • 2,5 lžičky koření garam masala
  • 1 lžička kurkumy
  • 2 lžičky kmínu (semínka)
  • 3 malé (nebo 2 střední) cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 5cm zázvoru, oloupaného
  • 3 rajčata, nakrájená
  • chilli koření nebo chilli paprička
  • 1/2l zeleninového vývaru
  • sůl
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 lžíce mandlového másla (nebo mletých mandlí) - případně arašídové máslo
  • 1 lžíce rýžového octa nebo citronové šťávy
  • nasekané koriandrové lístky a rýže basmati na servírování

Postup

  1. Cizrnu namočím 1-2 dny předem, vodu pravidelně měním. Před vařením vyndám tmavé kuličky.

  2. Kešu dám do hrnku a přeliju vroucí vodou. Nechám nasáknout minimálně 30 minut předem, ale čím déle, tím lépe.

  3. Nasáklé kešu spolu s vodou z hrnku, mléko a mandlové máslo rozmixuji dohladka. Nechám stranou.

  4. Nakrájím cibuli, česnek a zázvor (stačí nahrubo). Dám do mixéru, přidám pár lžic vody, a rozmixuji dohladka. Nechám stranou.

  5. Ve velkém hrnci rozehřeju lžíci arašídového oleje. Přidám bobkový list, garam masalu, kmín a kukrumu. Chvíli smažím na střední plamen, dokud to nezačne pěnit a vonět ořechově (cca 1 minutu).

  6. Přidám cibulové pyré a máslo. Dobře promíchám. Snížím plamen na mírný a vařím dohněda (asi 20 minut). Občas promíchám.

  7. Přidám chilli, sůl, nakrájená rajčata. Vařím, dokud rajčata nezměknou. Přidám zeleninový vývar, cizrnu a promíchám. Přivedu k varu, pak stáhnu plamen na střední a vařím zhruba 1/2 hodiny nezakryté. Občas promíchám.

  8. Odstavím z plotny a vmíchám rozmixované kešu a rajčatový protlak.

  9. Servíruji s rýží basmati a čerstvým koriandrem.