Hummus s omáčkami a pitta chlebem
Ingredience
Hummus:
- 150g cizrny
- 4 lžíce tahini
- 2 stroužky česneku
- šťáva z 1/2 citronu
- olivový olej
Lilková omáčka:
- 1 lilek
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce koření zaatar (nebo jiné koření dle libosti)
Papriková omáčka:
- 2 červené papriky
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce oleje
Pitta:
- 250g hladké mouky
- 1 lžička soli
- 20g čerstvého droždí
- 150ml vlažné vody
- 1 lžíce olivového oleje
Postup
-
Cizrnu namočím 1-2 dny předem, vodu pravidelně měním. Před vařením vyndám tmavé kuličky. Vařím cca 2-3 hodiny, osolím ve druhé polovině doby varu. Cizrna by měla být uvařena hodně doměkka.
-
Zadělám si těsto na pittu: droždí rozpustím ve vodě, vmíchám lžíci oleje a naleju do mísy. Postupně vmíchám mouku smíchanou se solí, až se vytvoří těsto (hodně lepivé). Těsto vyklopím na pomoučenou plochu a asi 5 minut hnětu, dokud nezíská pěknou pružnou konzistenci. Dám ho do čisté mísy, překryju vlhkou utěrkou a nechám na teplém místě zhruba 1 hod. kynout.
-
Lilky nakrájím na kolečka, osolím a nechám cca 15 minut vypotit. Pak z nich otřu tekutinu a dám je na plech. Papriky rozpůlím, zbavím semínek a přidám je na plech. Dám do trouby na 230°C na program gril cca na 15 minut (papriky začnou černat). Na plech můžu přihodit i trochu předvařené cizrny na ozdobu :)
-
Když je zelenina ugrilovaná, sloupu spálenou slupku z paprik, oddělím papriky od lilků a od cizrny.
-
Vykynuté těsto rozdělím na 6 stejných kuliček a nechám je ještě 5 minut pod utěrkou kynout. Pak z každé kuličky vyválím na pomoučené ploše oválek cca 0,5 cm vysoký a 15 cm dlouhý oválek. Překryju utěrkou a nechám ještě 30 minut kynout.
-
Vyrobím hummus: sleju si tekutinu z cizrny (aquafabu) do extra mísy - použiju ji na rozředění hummusu a omáček a zbylá se dá použít místo bílků do veganských receptů na pečení :) Cizrnu rozmixuji s tahini, olivovým olejem, citronovou šťávou a česnekem a případně ještě dosolím. Bude to chtít přidat dostatečné množství aquafaby, aby to mixér zvládl - pozor na "uvaření" mixéru, cizrna samotná má dost hustou konzistenci.
-
Vyrobím omáčky: Lilek umixuji s olejem a zaatarem, rozředím aquafabou. Přendám do malé misky. Oloupané papriky umixuji s česnekem a olejem, rozředím menším množstvím aquafaby. Přendám do druhé misky.
-
Upeču pittu: Troubu předehřeju na 230°C (horní + spodní ohřev). Na plech dám vždy po 3 bocháncích a peču cca 5 minut (nemusí zhnědnout, stačí, když se nafouknou). Horké je pak přendám na mřížku, kde je přikryju vlhkou utěrkou.
-
Hummus můžu ozdobit opečenou cizrnou, servíruji s omáčkami, pittou, olivami a zeleninou k přikusování (okurka, rajčata, mrkev, ale klidně třeba i s růžičkami brokolice nebo květáku, ředkvičkou atd.)