Hummus s omáčkami a pitta chlebem

Hummus s omáčkami a pitta chlebem

Ingredience

Hummus:

  • 150g cizrny
  • 4 lžíce tahini
  • 2 stroužky česneku
  • šťáva z 1/2 citronu
  • olivový olej

Lilková omáčka:

  • 1 lilek
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce koření zaatar (nebo jiné koření dle libosti)

Papriková omáčka:

  • 2 červené papriky
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce oleje

Pitta:

  • 250g hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 20g čerstvého droždí
  • 150ml vlažné vody
  • 1 lžíce olivového oleje

Postup

  1. Cizrnu namočím 1-2 dny předem, vodu pravidelně měním. Před vařením vyndám tmavé kuličky. Vařím cca 2-3 hodiny, osolím ve druhé polovině doby varu. Cizrna by měla být uvařena hodně doměkka.

  2. Zadělám si těsto na pittu: droždí rozpustím ve vodě, vmíchám lžíci oleje a naleju do mísy. Postupně vmíchám mouku smíchanou se solí, až se vytvoří těsto (hodně lepivé). Těsto vyklopím na pomoučenou plochu a asi 5 minut hnětu, dokud nezíská pěknou pružnou konzistenci. Dám ho do čisté mísy, překryju vlhkou utěrkou a nechám na teplém místě zhruba 1 hod. kynout.

  3. Lilky nakrájím na kolečka, osolím a nechám cca 15 minut vypotit. Pak z nich otřu tekutinu a dám je na plech. Papriky rozpůlím, zbavím semínek a přidám je na plech. Dám do trouby na 230°C na program gril cca na 15 minut (papriky začnou černat). Na plech můžu přihodit i trochu předvařené cizrny na ozdobu :)

  4. Když je zelenina ugrilovaná, sloupu spálenou slupku z paprik, oddělím papriky od lilků a od cizrny.

  5. Vykynuté těsto rozdělím na 6 stejných kuliček a nechám je ještě 5 minut pod utěrkou kynout. Pak z každé kuličky vyválím na pomoučené ploše oválek cca 0,5 cm vysoký a 15 cm dlouhý oválek. Překryju utěrkou a nechám ještě 30 minut kynout.

  6. Vyrobím hummus: sleju si tekutinu z cizrny (aquafabu) do extra mísy - použiju ji na rozředění hummusu a omáček a zbylá se dá použít místo bílků do veganských receptů na pečení :) Cizrnu rozmixuji s tahini, olivovým olejem, citronovou šťávou a česnekem a případně ještě dosolím. Bude to chtít přidat dostatečné množství aquafaby, aby to mixér zvládl - pozor na "uvaření" mixéru, cizrna samotná má dost hustou konzistenci.

  7. Vyrobím omáčky: Lilek umixuji s olejem a zaatarem, rozředím aquafabou. Přendám do malé misky. Oloupané papriky umixuji s česnekem a olejem, rozředím menším množstvím aquafaby. Přendám do druhé misky.

  8. Upeču pittu: Troubu předehřeju na 230°C (horní + spodní ohřev). Na plech dám vždy po 3 bocháncích a peču cca 5 minut (nemusí zhnědnout, stačí, když se nafouknou). Horké je pak přendám na mřížku, kde je přikryju vlhkou utěrkou.

  9. Hummus můžu ozdobit opečenou cizrnou, servíruji s omáčkami, pittou, olivami a zeleninou k přikusování (okurka, rajčata, mrkev, ale klidně třeba i s růžičkami brokolice nebo květáku, ředkvičkou atd.)