Hráškový krém

Hráškový krém

Počet porcí: 4-5 Příprava 20 minut

Suroviny

  • zeleninový vývar 500 ml
  • cibule, pokrájená nadrobno 1 ks
  • pórek 1 ks
  • hrášek, může být i mražený 500 g
  • mléko 150 ml
  • smetana 200 ml
  • máslo
  • olivový olej
  • čerstvě namletý pepř
  • sůl

Postup

  1. Nejdříve orestujte cibuli a bílou část pórku na másle. Přidejte hrášek, osolte, opepřete, zalejte zeleninovým vývarem a přiveďte k varu.
  2. Jakmile hrášek změkne (u mraženého hrášku je to opravdu chvilička), sundejte polévku z plotny, přimíchejte smetanu a trochu mléka. Vše rozmixujte tyčovým mixérem nebo v blenderu – mixéru . Přes jemný cedník polévku přeceďte zpět do rendlíku a ještě pár minut provařte. Můžete ještě dochutit solí a pepřem.
  3. Máte-li možnost, dozdobte čerstvými bylinkami – petrželkou, pažitkou nebo třeba mladými listy pampelišek, medvědím česnekem či sedmikráskami a troškou smetany.
  4. K hráškovému krému se skvěle hodí opražená slanina, kterou můžete servírovat vedle misky s polévkou a rozpečené bílé pečivo, nejlépe bageta.