Hráškový krém
Počet porcí: 4-5 Příprava 20 minut
Suroviny
- zeleninový vývar 500 ml
- cibule, pokrájená nadrobno 1 ks
- pórek 1 ks
- hrášek, může být i mražený 500 g
- mléko 150 ml
- smetana 200 ml
- máslo
- olivový olej
- čerstvě namletý pepř
- sůl
Postup
- Nejdříve orestujte cibuli a bílou část pórku na másle. Přidejte hrášek, osolte, opepřete, zalejte zeleninovým vývarem a přiveďte k varu.
- Jakmile hrášek změkne (u mraženého hrášku je to opravdu chvilička), sundejte polévku z plotny, přimíchejte smetanu a trochu mléka. Vše rozmixujte tyčovým mixérem nebo v blenderu – mixéru . Přes jemný cedník polévku přeceďte zpět do rendlíku a ještě pár minut provařte. Můžete ještě dochutit solí a pepřem.
- Máte-li možnost, dozdobte čerstvými bylinkami – petrželkou, pažitkou nebo třeba mladými listy pampelišek, medvědím česnekem či sedmikráskami a troškou smetany.
- K hráškovému krému se skvěle hodí opražená slanina, kterou můžete servírovat vedle misky s polévkou a rozpečené bílé pečivo, nejlépe bageta.