Hovězí po burgundsku
PRO 6 OSOB PŘÍPRAVA: 30 MINUT PEČENÍ: 2½ - 3 HODINY
- 3 lžíce olivového oleje
- 150 g libovější slaniny, nakrájené na kostičky
- 1 mrkev, nakrájená na kolečka
- 1 velká cibule, nakrájená nadrobno
- 3 stroužky česneku, nakrájené na tenké plátky
- 3 lžíce hladké mouky
- sůl a čerstvě namletý pepř
- 1½ kg hovězího zadního, nakrájeného na větší kostky
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 750 ml silného červeného vína (burgundské, Cóte du Rhóne)
- 300 ml hovězího vývaru
- 1 bobkový list a 3 snítky tymiánu, svázané nití
- 30 g másla + na zjemnění omáčky
- 20 malých cibulek nebo šalotek, oloupaných
- 250 g malých žampionů, omytých a osušených
- čerstvá bageta k podávání
- Předehřeju troubu na 160 °C. Ve velkém těžkém kastrolu opeču na lžíci oleje slaninu s mrkví a cibulí. Ke konci přidám česnek a také ho krátce osmahnu. Pak zeleninu se slaninou přenesu do misky a odložím.
- Mouku promíchám s pepřem a obalím v ní kousky masa. V hrnci rozpálím zbylý olej a maso na něm opeču ze všech stran. Maso dávám opéct po několika dávkách, aby neklesla teplota v hrnci a maso se nezačalo dusit. Nakonec do hrnce vrátím všechno maso, slaninu, opečenou zeleninu a česnek, přidám rajčatový protlak, osolím, vše promíchám, zaliju vínem a vývarem tak, aby bylo maso ponořené, do hrnce přidám bobkový list a tymián, přiklopím, dám do troubya peču 2½ - 3 hodiny.
- Zatím vpánvi rozpustím máslo a opeču na něm nejprve cibulky a pak žampiony. Do pánve je dávám po částech, aby se krásně opekly a nezačaly se dusit. Opečené je děrovanou naběračkou vyndám a na posledních 20 minut pečení je přidám k masu.
- Když je maso měkké, vyndám z kastrolu svázané bylinky, omáčku případně dochutím solí a pepřem a nakonec ji zjemním kouskem másla. Podávám s čerstvou bagetou.