Hovězí po burgundsku

Hovězí po burgundsku

PRO 6 OSOB PŘÍPRAVA: 30 MINUT PEČENÍ: 2½ - 3 HODINY

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 150 g libovější slaniny, nakrájené na kostičky
  • 1 mrkev, nakrájená na kolečka
  • 1 velká cibule, nakrájená nadrobno
  • 3 stroužky česneku, nakrájené na tenké plátky
  • 3 lžíce hladké mouky
  • sůl a čerstvě namletý pepř
  • 1½ kg hovězího zadního, nakrájeného na větší kostky
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 750 ml silného červeného vína (burgundské, Cóte du Rhóne)
  • 300 ml hovězího vývaru
  • 1 bobkový list a 3 snítky tymiánu, svázané nití
  • 30 g másla + na zjemnění omáčky
  • 20 malých cibulek nebo šalotek, oloupaných
  • 250 g malých žampionů, omytých a osušených
  • čerstvá bageta k podávání
  1. Předehřeju troubu na 160 °C. Ve velkém těžkém kastrolu opeču na lžíci oleje slaninu s mrkví a cibulí. Ke konci přidám česnek a také ho krátce osmahnu. Pak zeleninu se slaninou přenesu do misky a odložím.
  2. Mouku promíchám s pepřem a obalím v ní kousky masa. V hrnci rozpálím zbylý olej a maso na něm opeču ze všech stran. Maso dávám opéct po několika dávkách, aby neklesla teplota v hrnci a maso se nezačalo dusit. Nakonec do hrnce vrátím všechno maso, slaninu, opečenou zeleninu a česnek, přidám rajčatový protlak, osolím, vše promíchám, zaliju vínem a vývarem tak, aby bylo maso ponořené, do hrnce přidám bobkový list a tymián, přiklopím, dám do troubya peču 2½ - 3 hodiny.
  3. Zatím vpánvi rozpustím máslo a opeču na něm nejprve cibulky a pak žampiony. Do pánve je dávám po částech, aby se krásně opekly a nezačaly se dusit. Opečené je děrovanou naběračkou vyndám a na posledních 20 minut pečení je přidám k masu.
  4. Když je maso měkké, vyndám z kastrolu svázané bylinky, omáčku případně dochutím solí a pepřem a nakonec ji zjemním kouskem másla. Podávám s čerstvou bagetou.